• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Nem a magolás a lényeg! A jogászi pályáról végzős gimnazistáknak - Dr. Salgó László Péter közigazgatási államtitkár Miskolcon

Nem a magolás a lényeg! A jogászi pályáról végzős gimnazistáknak - Dr. Salgó László Péter közigazgatási államtitkár Miskolcon

Jogásznak készülsz? Be kell-e magolnod a 8000-nél is több magyar jogszabályt? Mit tehetsz már az egyetemi évek alatt, hogy felfigyeljenek rád pályakezdőként? Dr. Salgó László Péter közigazgatási államtitkár Miskolcon, a JEZSU-ban tartott előadást a 11. és 12. évfolyamos történelem és magyar fakultációs diákok részére. Az államtitkár saját tapasztalatait osztotta meg a diákokkal, melyet joghallgatóként, diplomája megszerzése után munkakeresőként, majd az Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként, mint munkaadó szerzett.

 

Érettségi, egyetem, munka - egyszerűnek tűnik, de nem mindegy, hogy mit csinál valaki az egyetem alatt. Az államtitkár beszélt a jogászi pálya sokrétűségéről, a minisztériumok működéséről, különös hangsúlyt fektetve az Igazságügyi Minisztériumra. Saját gyakorlatából merítve elmondta, hogy a munkáltatók leginkább olyan pályakezdő jogászokat várnak, akik már az egyetemi éveik alatt “megtöltötték a CV-jüket olyan dolgokkal, amikről aztán az állásinterjún el lehet beszélgetni”.
Az államtitkár kifejtette, hogy a pályakezdőnek akkor van jó esélye, ha már az egyetem alatt sokrétű szakmai tapasztalatot szerzett, külföldi és belföldi szakmai gyakorlatokon vett részt, és kipróbálta magát tudományos munkában is. “Érdemes az egyetem vége felé elmélyülni azon a területen, ahol majd dolgozni szeretnétek” javasolta a diákoknak. Ezt OTDK dolgozatokkal, szakmai tapasztalatok gyűjtésével, szakmai és tudományos gyakorlatokkal érheti el a céltudatos egyetemi hallgató, hangsúlyozta az előadó.
A gimnazista diákok kérdéseket tettek fel az egyetemválasztással, a jogi- és nemzetközi tanulmányokkal kapcsolatban, majd az államtitkár rátért a fogyasztóvédelem működésére és a fogyasztói tudatosság növelésének témájára.
“Különösen hasznos volt számomra ez az előadás, mert éppen pályaválasztás előtt állok, és fel tudtam tenni a kérdéseimet azzal kapcsolatban, hogy milyen úton érhetem el könnyebben a célomat” nyilatkozta egy végzős diák.
Dr. Salgó László Péter közigazgatási államtitkár a JEZSU diákjaival és tanáraival 2022. szeptember 15-én, Miskolcon találkozott, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Seregély termében.