• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • JÓ TANÁCSOK KÉPERNYŐFÜGGÉS ELLEN - JEZSU SZÜLŐK AKADÉMIÁJA

JÓ TANÁCSOK KÉPERNYŐFÜGGÉS ELLEN - JEZSU SZÜLŐK AKADÉMIÁJA

Mintegy ötvenen jöttek el a JEZSU Szülők Akadémiája "Segítség! Képernyőfüggő a gyerekem!?" interaktív előadására, amelyet Majó Márk (Facebookon: Márkbácsi) ifjúságvédelmi szakember tartott az aggódó JEZSU-s mamáknak és papáknak. Napjaink szülőtársadamának egyik legnagyobb kihívása volt a téma. "A gyermekeink túl sok időt töltenek képernyő előtt. És vajon mi, szülők, hogy is állunk ezzel? Megnézhetjük saját telefonunk Beállítások menüpontjában...

 a Digitális jóllét és szülői felügyelet fül alatt a saját képernyő használatukat: hogy mi, az aggódó szülők, mennyit használjuk a telefont..Hmm.... ezzel az adattal némelyeknek bizony, elég sokkoló volt szembesülni...
Így kezdődött az a jó hangulatú, nagyon interaktív, elgondolkodtató és hasznos előadás, amelyet Majó Márk gyermekvédelmi szakember, a Promise egyesület elnöke, iskolánk ifjúságvédelmi felelőse tartott október 27-én a Seregély teremben.
Rengeteg kérdés és válasz került terítékre: “Hány éves kortól legyen a gyereknek telefonja? Félünk, hogy kimarad valamiből... Mi, szülők félünk.”

“Miért hívjuk az influenszert, magyarul is influenszernek és nem befolyásolónak?”.“Miért a messengert használjuk a csoportokon belüli információcserére, holott a legtöbb adatot ez az algoritmus menti el a használókról?”

A digitális kommunikáció gyors, és sokszor a szülő kimarad a körből. Jótanács: A különböző csoportokban (pl. sportcsapat, osztály, szakkör stb.) a szülő is legyen benne, és akkor az edző nem csak a gyerekkel közli a hírt aznap, hogy elmarad az edzés, hanem a szülő is értesül a program változásról.
Az előadó szerint a telefon felkészítés nélkül olyan, mintha egy élesre töltött fegyvert adnánk a gyerek kezébe. És nem csak a nem kívánt tartalmak miatt, hanem azért, mert az azonnali kielégülés élményét adja (rögtön megosztom a pillanatot, rögtön jön a like, rögtön elérhető minden infó) – nincs szükség kitartásra, folyamatos munkára, türelemre. Játékok közben gyakorta alakul ki feszültség, agresszió.

"Haragszik rám, ha elveszem" - mondja a szülő. A szakember szerint inkább most haragudjon, mint 10 év múlva eltorzult személyiségű, kommunikációra és párkapcsolatra képtelen fiatal váljon belőle.

Szó esett az iskola szerepéről, hiszen a gyerekek itt töltik a nap nagy részét. Mit tesz az iskola? Szabályoz, megtilt, elkoboz... csakis a gyerekek érdekében. A JEZSU digitális házirendje szerint napközben inkább ne is legyen nála, vagy csak tanári felügyelettel, tanulási célra használhatja, hogy tudjon a társaira és a tanulásra koncentrálni, mozogni, szünetben beszélgetni, játszani, evés közben ez ételre figyelni...

A szakember tanácsai:
Beszélgessünk sokat a gyermekünkkel. Milyen játékokat játszik, milyen oldalakat látogat? Milyen érzései vannak ezekkel kapcsolatban? Hagyjuk, hogy ő fogalmazza meg a “tanulságokat”, ne legyünk csak tiltók és ne nyilatkozzunk negatívan a számára fontos, online elérhető - dolgokról, alkalmazásokról. Inkább ismerjük meg azokat! Sőt! A szakember azt tanácsolja, hogy kérjünk tőle véleményt, próbáljuk ki együtt, próbáljuk megérteni, hogy miért okoz neki örömet pl. a Tik-tok videó vagy az online játék.

Legyen otthon is digitális házirend. Ehhez jó ötleteket találhatunk például ITT!

Ha az iskolában elveszi a pedagógus egy diáktól a telefont, akkor kérjük szépen, ne jöjjön a kedves szülő 10 perc múlva visszavenni, mert ez rossz üzenet a gyerek felé.

Otthon is bátran vegyük el a digitális eszközöket este, mert elalvás előtt 1-1,5 órával már nem jó, ha használják: a kékfény meg a sok impulzus miatt nem lesz nyugodt az alvásuk, pedig a pihenés nagyon fontos! (Ez más téma, de: még a kiváló tanulás érdekében se hajszoljuk túl a gyereket!)

Ajánljunk alternatívákat a digitális szórakozás helyett, és abban legyünk kitartóak, még ha először vonakodva jön is pl. túrázni. A gyermek alkalmazkodó, nagyon adaptív, olyan mint a víz, azt az alakot veszi fel, amilyen alakú edénybe töltjük...

A szülők rengeteget kérdeztek, és hálásak voltak a lehetőségért.
Nagyon várjuk a JEZSU Szülők Akadémiája következő alkalmát.