• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Kicsi az iskolakert de nagy lépés az ökológiai megtérés útján

Kicsi az iskolakert de nagy lépés az ökológiai megtérés útján

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program részeként a JEZSU kampuszán is elkészült az a kis iskolakert, melyet Dr. Raisz Anikó államtitkár asszony nyitott meg 2022. október 12-én a Környezetügyért és Körforgásos Gazdaságért Felelős Államtitkárság nevében. (Képek ITT) A kertet Ferenc atya áldotta meg, szenteltvízzel, imádsággal, és örömmel sorolta fel az iskola területén megvalósult számos innovatív, a fenntarthatóságot szolgáló létesítményt.
“Ökológiai megtérésünk...

egyik nagyszerű színhelye lehet ez a kert, olyan oktatási-nevelési színtér, ahol az érték, amit képvisel, összhangban van a jezsuita nevelés egyik prioritásával: Gondoskodni közös otthonunkról.” Az Iskolakert Alapítvány képviseletében Pauliczky Nóra elmondta, hogy az Alapítvány 2015 óta működik, és egy módszertani hálózatot hozott létre, mely jógyakorlatot és pedagógiai módszereket ad át az ország egész területén az erre nyitott intézmények pedagógusainak. Iskolakert vezetőket képeznek, akik iskolájukba, óvodájukba visszatérve a diákokkal együtt művelik a kertecskéket. A program országosan eddig 167 óvodába és iskolába jutott el, és a közeli jövőben további 120 intézmény kerül sorra. 
A kert művelése olyan pedagógiai lehetőségeket nyújt, amelyek manapság sok gyermek számára újdonságokat jelentenek, hiszen főleg a lakótelepi, városi gyerekek szinte soha nem tapasztalják meg, hogy saját kezűleg elültetnek valami magocskát, amelyet folyamatosan figyelni kell, gondozni, védelmezni, öntözni, és végül leszedni a termést. Raisz Anikó államtitkár asszony bátorította a jelen lévő 8. osztályos diákokat, akiket a nap igazi főszereplőinek nevezett, hiszen ők ültették és ők gondozzák a kertet: “Magyarország jövője rajtatok múlik, azon, amit megtanultok és hasznosítotok”.
Az iskolakert program a helyi szinteken úgy folytatódik, hogy a diákok és az iskolakert vezetők adják tovább a megtanult módszereket és jógyakorlatokat a következő generációknak, vagyis a JEZSU-ban Bobcsákné Berzi Ibolya tanárnő és osztálya végzi majd el ezt a feladatot. “Az Alapítvány nem hagyja magára az iskolakerteket, továbbra is együttműködünk az intézményellek, illetve a programban részt vevő intézmények iskolakert vezetői is kapcsolatban vannak egymással. Ezt a kapcsolatot jelképezi az a két ajándék vendég növény, melyet Veresegyházáról illetve Budapestről küldtek a tagintézménye,k köszöntés képpen a JEZSU új iskolakertje számára. Az ünnepségen a Fényi kamarakórus és népdalosaink énekeltek, stílusosan zöld-barna színű ruhában. A kertnek mindenki csodájára járhat, a Fiúkoli melletti parkolónál. Bővebb információért, például, ha szeretnétek ti is kertészkedni, forduljatok Bobcsákné Berzi Ibolya tanárnő iskolakert vezetőhöz!

Az Iskolakerti Alapozó Program jelentőségét mutatja, hogy jelenleg a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatását élvezi. Az iskolakert Alapítvány együtműködik a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal, a Kék Bolygó alapítvánnyal és a Pontvelem.hu-val.

Last modified on Thursday, 03 November 2022 11:02