• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Régi téma, új kezdeményezés - Erasmus Biotechnológia projekt

Régi téma, új kezdeményezés - Erasmus Biotechnológia projekt

Teljes gőzzel indulnak újra a nemzetközi projektek. Három jezsuita gimnázium, a JEZSU mellett a krakkói Kosztka Szent Szaniszló Gimnázium és a bécsi Kalksburg College jezsuita iskolák diákjai vesznek részt egy többfázisú nemzetközi együttműködésben, melynek fő témája a bioetanol előállítása. A téma tehát természettudományos jellegű, a bioetanol gazdaságos, környezetkímélő felhasználása van a középpontban. Az Erasmus Kistérségi Társulás alcímet viselő program

keretében 9-10-11. évfolyamos magyar, lengyel és osztrák gimnazisták dolgoztak együtt néhány napon át a JEZSU-ban október első hetében. A projekt több lépésben fog folytatódni. Januárban Bécsben, áprilisban Krakkóban jönnek újra össze a projekt résztvevői, hogy megvitassanak, kísérletezzenk, együtt gondolkodjanak alkossanak. A diákok megismerkednek a nagy témával, és kipróbálják a módszereket kicsiben. Vagyis saját bőrükön tapasztalják meg, hogy bioetanol előállítása olcsó, high-tech biotechnológiai felszereléssel nem rendelkező iskolák és diákok számára is megvalósítható. Peter Kucera tanár úr (Bécs) elmondta, hogy maguk a diákok is előálltak már olyan alacsony költségű, innovatív ötletekkel, melyek például otthon, a konyhában jutottak eszükbe. A megbeszélések, ötletelés és kísérletezés kapcsán nemcsak laboratóriumi munka folyik. Szó esik az etikai, morális,kérdésekről, lehetőség lesz a téma művészi feldolgozására is. A projekt célja a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a nyelvtanulási támogatása és az interaktív, természettudományos felfedeztető tanulás és tanítás valamint a természetvédelem fontosságának hangsúlyozása és a kritikus gondolkodás elősegítése.
A diákok lelkesen számoltak be arról, hogy mennyi barátság szövődik köztük, milyen érdekes lesz majd elmondani otthon, saját iskolájukban mindazt, amit megtanultak, és hogy ők fogják a többi diákot felkészíteni a projekt következő fázisára. Így a diákok nemcsak az angol nyelvet és a laboratóriumi munkát gyakorolják, de mentorálási gyakorlatra is szert tesznek a tudásmegosztás során. Valamennyiük számára nagy élmény a más országok, más kultúrák diákjaival való találkozás. “Végülis a legtöbb dologban valamennyien hasonlítunk egymásra: fiatalok vagyunk, szeretünk barátkozni, szórakozni és új dolgokat megtanulni.”

Last modified on Thursday, 03 November 2022 11:49