• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Hasznosítsd, Nem Szemét! - Erasmus diákmobilitás Spanyolországba

Hasznosítsd, Nem Szemét! - Erasmus diákmobilitás Spanyolországba

Folytatódik a ‘Save, not waste!’ Erasmus diákmobilitási projekt, melyen spanyol portugál, lengyel, litván és magyar diákok vesznek részt. Október első hetében Csonka Borbála, Szilágyi Léna, Czegle Boróka, Szávó Gábor, Dobos Gergely és Sipeki László 11. évfolyamos diákjaink utaztak a spanyolországi Tudelába, a projekt harmadik állomására, ahol elsősorban ötleteltek a víztakarékosság témában: például a szennyvíz újrahasznosítása, az esővízgyűjtés, illetve az életstílus változtatás kreatív és újszerű módjaival kapcsolatban. (Fényképek ITT) A diákok beszámolója:

“Nemcsak a levegőbe ötleteltünk, hanem először kiszámoltuk, hány liter vizet fogyaszt egy ember egy nap alatt. A passzív vízfelhasználást is kiszámoltuk, például azt, hogy az élelmiszer hány liter vizet használt el, mielőtt az ember tányérjára kerül. Ezt persze az határozza meg hogy milyen életmódot folytat valaki, például, hogy vegetáriánus-e vagy nem.”

A diákok nemcsak az internet bugyraiban végeztek kutatást; a mérések és tapasztalatszerzés is része volt az 5 napos találkozónak. “38 fokos hőségben kirándultunk a Bardenas Reales természetvédelmi területre, az egy igazi félsivatag, na ott láttuk a saját szemünkkel, hogy milyen fontos a víz. Merthogy ott egyáltalán nincs.”
Külön megtiszteltetés volt a projekt résztvevői számára, hogy Tudela polgármestere személyesen is fogadta az egész társaságot és mesélt nekik a város történelméről.
A spanyol vendéglátó családoknál a spanyolok mindennapi életével, Tudelában és Madridban városnéző sétákon a tájjal, a csodaszép építészettel, és mindvégig egymással ismerkedett a harmincöt tagú nemzetközi csapat. “Most is sokat csetelünk a vendéglátóinkkal, továbbra is folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Szerintem nagyon tartós barátság lesz.”
A magyar diákok, mint szinte minden nemzetközi projekt során, azonnal megtalálták a hangot a lengyelekkel; megtapasztalták “a polak wenger dva bratanki” fílinget. A spanyolokban az tetszett, hogy milyen kedvesek és közvetlenek, a művészeti iskolás portugálok saját készítésű művészi alkotásokat ajándékoztak mindenkinek, a litvánokról pedig most is kiderült, hogy hotzzánk képest kicsit zárkózottak de jó fejek. Az is világos lett a diákok számára, hogy milyen jó itthon: “Magyarországon nagyon jó lenni, minden szép zöld, és nincs is túl meleg.”
A diákok saját magukról is sokat megtudtak a néhány napos nemzetközi tapasztalat során: “Rájöttem, hogy egészen jól tudok idegenekkel is kommunikálni. Még a fogadó családban a szülőkkel is. Tanulságos volt sok idegennel ilyen intenzíven találkozni.”
“Köszönjük a JEZSU-nak a lehetőséget, Velkey Éva tanárnőnek és Bodrogi Tamás tanár úrnak a kísérést, valamint nyelvtanárainknak, hogy megtapasztaltuk: teljesen jól tudunk kommunikálni.” A projekt munkanyelve az angol, de néhány diáknak alkalma nyílt németül beszélni. És, - ez egy teljesen új élmény volt - spanyol nyelvtudásukkal is jól boldogultak: valamennyien köszönik spanyoltanáruk munkáját. ‘Muchas gracias maestra Marisela Hernandez de Romero!” (Szelenge Judit)

Diákok: Csonka Borbála 11.a, Szilágyi Léna 11.a, Czegle Boróka 11.b, Szávó Gábor 11.b, Dobos Gergely 11.c, Sipeki László 11.c

Kísérők : Bodrogi Tamás, Velkey Éva

Last modified on Monday, 21 November 2022 11:31