• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • Milyen a 21. századi matektanár - szakmai nap a JEZSU-ban

Milyen a 21. századi matektanár - szakmai nap a JEZSU-ban

Ha megkérdeznénk, melyik tantárgytól szoronganak legjobban a diákok, szinte mindenki a matekra tippelne. Bredács Éva munkacsoport vezető szerint a matematikaoktatás módszertanának korszerűsítését, a gondolkodásfejlesztést és a tárgy megszerettetését különösen fontos célként tartják számon a JEZSU matematika munkacsoportjának tagjai. 2022. október 18-án szakmai napon látták vendégül a miskolci iskolák matematikatanárait a JEZSU-ban. A találkozó meghívott vendége Dr. Vancsó Ödön egyetemi docens, (ELTE TTK Matematikai Intézet, MTA-ELTE Korszerű Komplex Matematikaoktatás Kutatócsoport)...

 

volt, a bemutató órát Németh Anna tanárnő, a JEZSU matematikai munkacsoportjának lelkes, a módszertani innováció iránt elkötelezett, e téren kutatómunkát is tizenöt éve végző tanára tartotta. 
A tanárnő bemutató óráján innovatív, a megértést elősegítő és a matematikára különösen jellemző tantárgyszorongást célzottan csökkentő módszertani megoldásokat és kommunikációs módszereket mutatott be, illetve a tanári szerep 21. századi átalakulását. A tanár többé nem megmondóember és a tudás forrása, sokkal inkább segítő és kísérő, aki lehetőséget teremt diákjainak a gondolkodásra. A Varga Tamás módszer teljesen összhangban van az ignáci pedagógiával. A  diák saját élményt, tapasztalatot szerezve alakítja ki saját maga a fogalmat, és a tanári kommunikáció is célzottan oldja a feszültséget. Ugyanis nem a tanár értékel, hanem a diákok beszélik meg, hogy az eredményjavaslatoik közül melyik miért lehet jó, és végül közösen döntenek. 
“A Varga Tamás módszer sikerességének élő bizonyítékát láthattuk saját szemünkkel: egy borongós kedd délután 3-kor az óra témája: Statisztikai alapfogalmak értelmezése. Ennek ellenére minden diák hajlandó volt statisztikai fogalmakról gondolkodni, beszélgetni, aktívan ötletelni, ráadásul tizenöt tanárral a hátuk mögött!”
A résztvevők Dr. Vancsó Ödön vezetésével elemezték a bemutató órát és szakmai beszélgetést tartottak a Varga Tamás módszerről, illetve saját tapasztalatokat és jógyakorlatokat osztottak meg. Dr Vancsó Ödön docens úr magával ragadó stílusával és hatalmas szakmai ismereteinek megosztásával lelkesítette a matematikát tanító kollégákat és méltatta a kezdeményezést, melyből szerinte minél többre lenne szükség.
Köszönjük, hogy kollégáink, a Földes Ferenc Gimnázium, Fráter György Gimnázium, Szent Imre Katolikus Általános Iskola, a Szent Ferenc Általános Iskola valamint a Miskolctapolcai Általános Iskola matematikatanárai megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt! Az esemény szakmailag megerősítő volt a résztvevők számára. (Szelenge Judit)

Last modified on Friday, 09 December 2022 14:06