• Programok
  • Beszámolók
  • Rendezvények
  • A Földanya lovagja – P. Manuel Hurtado SJ bolíviai jezsuita atya látogatása iskolánkban

A Földanya lovagja – P. Manuel Hurtado SJ bolíviai jezsuita atya látogatása iskolánkban

Bolíviában 2010-ben hoztak egy olyan törvényt, amivel a lakosság minimum 90%-a egyetért. Már ez is meglepő manapság, de az még érdekesebb, hogy a törvény egy olyan hölgyet védelmez, aki, bár hatalmas, és egyetlen rezdülésével népeket is elpusztíthat, mégis kiszolgáltatott az emberek kénye-kedvének, és védelemre szorul. Hurtado atya pedig a nemes hölgyet védelmező lovagok egyike, aki nem karddal és fényes páncélban, hanem egyetemi előadásaival és tollával védelmezi a fenséges hölgyet, népszerűsíti a törvény alapgondolatait. Hurtado atya a Posticum Movimentum Iuventus Christianae, nagyváradi ifjúsági katolikus mozgalom meghívására érkezett Európába. Bolívia kormánya az emberiség történetében először, törvényt hozott „Pachamama,” a Földanya jogainak védelmére. „Van gyermekek jogait védő törvény, védjük a fiatalok, a nők, a különböző csoportok jogait. Ugyanúgy kell védeni édesanyánk, Pachamama jogait is” érvelt egy bolíviai pásztor a bemutató filmben. A törvény az ország lakosságának 90%-át alkotó bolíviai bennszülött népek spiritualitásából táplálkozik, mely szerint a teremtett világban minden élő, és joga van az élethez, és azt a jogot tiszteletben kell tartani. A törvénnyel részletesebben ITT ismerkedhetünk meg.http://therightsofnature.org/bolivia-law-of-mother-earth/A Földanya nem valami babonás hit istennője, de nem is azonos a természettel, melyet az ember eszközként felhasználhat a boldogulása érdekében, ezt különösen fontosnak tartotta tisztázni Hurtado atya. Nagyobb, szélesebb annál. A bolíviai őslakosok nem is ismerik a természet fogalmát, mely az emberen kívül, attól elszakítva létezik. Az amerikai indiánok gondolkodásmódjában nem választható el az egyéntől a körülötte lévő világ, hiszen minden összefügg, minden egymással kommunikál, és hatással van egymásra.
Hurtado atya pontosan tudja, hogy a nyugati, antropocentrikus szemléletű embernek ez első hallásra kissé távolinak, misztikusnak és gyermetegnek tűnhet, de ha elnevezzük biocentrikus világképnek, és előadásunkat alátámasztjuk idézetekkel a Laudato Si’ pápai enciklikából, és teológiai magyarázatokkal a Szentháromságról, talán még a szkeptikusabb hallgatók is megpróbálnak belegondolni az új paradigmába.
Vannak, akik hevesen bírálják a törvényt, hiszen a jogi nyelvben szokatlan fogalmak értelmezési problémákat okoznak, keverednek, a törvény ellentmondásban áll az ország más törvényeivel, és egyébként is, nehéz, sőt lehetetlen betartatni, hiszen csak egy kis iroda, a Pachamama Hatóság képviseli a törvényben lefektetett érdekeket. A fanyalgók szerint nincs is gyakorlati hatása a bolíviai emberek életére, hiszen nem történt valódi elmozdulás a biocentrikus világkép felé. Az újszerű helyi kezdeményezés hatására azonban a környező országok, pl. Ecuador és Venezuela már követték Bolíviát, és más országokban is egyre nagyobb a törvény nemzetközi visszhangja.
Hurtado atya a 10-11. évfolyam számára és a tanári kar számára tartott bemutató előadást a törvényről. A diákok és tanárok kérdéseiből és Hurtado atya válaszaiból kiderült, hogy az individualista nyugat problémáira is választ adhat a Pachamama törvény való közeledés, de nem lesz könnyű a paradigma váltás. Nekünk, keresztényeknek is érdemes újraértelmeznünk viszonyunkat a körülöttünk lévő világgal, és ennek fényében megélnünk szentháromságos, keresztény hitünket.

Last modified on Thursday, 22 June 2017 13:34