Print this page

A népi kultúrába pottyantunk Válaszúton

A Pántlika és a Bodzavirág népdalköröseinek élményei a Határtalanul program keretében szervezett Erdélyi kórusturné kapcsán

A kórusban énekelni jó. Nagyon jó.

A darabokban szerepelni, főszerepet játszani-énekelni, felemelő, elvarázsoló, s valamiféle különleges közösségi élményt adó.

Népdalkörben énekelni maga a csoda. Barátokkal szinte eggyé válni éneklés közben, s egyszerre valami megfoghatatlan folyamatosságba, ősi rítusba belelépni – ez tényleg csoda. Ha átadjuk magunkat neki, lendít magával.

Az erdélyi Ferenc-turnéra nem népdalt énekelni mentünk.

Aztán Válaszúton megtörtént a csoda, amikor a Kallós Zoltán Múzeumban testközelbe kerültünk a gyűjteményével, a különlegesen szép tárgyakkal, az erdélyi népművészettel. Egyszerre téren és időn kívül kerültünk, egy másik dimenzióba csöppentünk.

 

Nagy kihívást jelentett mindig is mezőség népdalt énekelni, s most itt lehettünk egy válaszúti és egy széki szoba berendezési tárgyai között! Érdekes, egyből megértettünk valamit a mezőségi gondolkodásmódról, amit eddig semmilyen magyarázat nem hozott közelebb. A kalotaszegi népdalok is kihívást jelentenek, így jól esett a kalotaszegi tárgyak között is mozogni. A moldvai népdalok pedig a szívünk csücskei, így örültünk, hogy onnan származó dolgokat is láthattunk. S meg is lepett kicsit a szépségével, gazdagságával, igényességével, hiszen jól megtanultuk, hogy milyen szegényen, nélkülözve élnek. S most belepottyantunk a népdalaik gazdag és szépséges világába! Ezt is megértettük!

És mindehhez ízes mezőségi beszédű, közvetlen légkörű idegenvezetés társult, így aztán nem tudtuk megállni azt sem, hogy énekeljünk. Egyszerűen vonzott a hely! Egy fellépéshez sem mérhető az az érzés, ami itt átjárt bennünket!

Az igazán megdöbbentő az volt, hogy a népzenéhez és népművészethez kevésbé közel állók számára is nagy élményt jelentett ez a kiállítás.

Video:
Bodzavirág Válaszúton
Pántlika Válaszúton