• Programok
  • Beszámolók
  • Projektek
  • Kórusturnén Erdélyben – Határtalanul

Kórusturnén Erdélyben – Határtalanul

Régi álmunk vált valóra, amikor október 20-24 között elmentünk Erdélybe a legújabb musicalunkkal, a Szent Ferenc életéről szóló Gyertek ide gyorsan… című darabbal.

Régi álom volt ez, amelynek voltak már kisebb előzményei, hiszen korábbi darabjainkat elvittük Szatmárnémetibe, Királyhelmecre, Kassára. Már a régi álomban is arra vágytunk, hogy a diákjaink által színpadra fogalmazott egyetemes értékek továbbadása mellett kifejezhessük a szolidaritásunkat, az egységünket a határon túli fiatalokkal. Abban az álomban is megfogalmazódott a vágy a kölcsönösségre: amit tudunk, azt visszük magunkkal, átadjuk, s kifejezzük az összetartozásunkat – ugyanakkor vártuk, hogy a diákjaink olyan saját élményű tapasztalatot szerezzenek a vendéglátóktól, amelyeket mi a tanteremben nem tudunk megadni, s valóságossá tenni.

 

Hát, most az álom megvalósult: eljutottunk Székelyhídra, a Király-hágón át Kolozsvárra, egészen Marosvásárhelyig, aztán Gyulafehérvárra és Dévára. Közel 1300 km-t tettünk meg, s így kis betekintést nyerhettünk az erdélyi magyarság életébe, mindennapjaiba, kultúrájába. Testközelből ismerhettük meg Csaba testvér két otthonát, s Marosvásárhelyt a 2. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum vendégszeretetét élvezhettük. Az az iskola ez, amelynek tanárai, diákjai, igazgatója olyan nagy elszántsággal küzdöttek létükért, s éppen újraindulásuknak örülhettek az új tanévben, amikor eljutottunk hozzájuk. Mi voltunk az első vendégeik. Felemelő érzés volt. Mint az is, hogy együtt adhattunk hálát a nemzeti ünnep tiszteletére tartott szentmisén október 23.-án.

Ekkora utat a Határtalanul pályázat támogatása nélkül nem tudtunk volna megtenni.

 

Köszönet érte!

S köszönet Tringel Mariann néninek is, aki a hátországunkról teljes odaadással gondoskodott!

Herpainé Velkey Klára és Mozgó Endre
tanárok

  1. okt. 25.