• Programok
  • Beszámolók
  • Projektek
  • Mi módon kerüljük el a különböző kultúrákból származó félreértéseket?

Mi módon kerüljük el a különböző kultúrákból származó félreértéseket?

Beindultak a projektek! Iskolánk 11. és 12. évfolyamos diákjai szeptember 14-20-ig a hamburgi SAS gimnáziummal (Sankt-Ansgar-Schule, Hamburg jezsuita gimnáziuma, amellyel már évek óta gyümölcsöző cserediák programokat szervezünk) folytatott cserekapcsolatban vettek részt. A projekt témája interkulturális kommunikáció, etikett és protokoll volt. A foglalkozásokon eljátszhatták, hogyan kell a kellemetlen helyzeteket...

kezelni, ill. hogy mi módon kerüljék el a különböző kultúrákból származó félreértéseket. Gyakorolhatták a hivatalos és baráti levelek megfogalmazását, különös hangsúlyt fektetve a magyartól eltérő hangnemre és megfogalmazásra. Az útnak természetesen része volt a városnézés is. Éppen a hamburgi Cruise Days záró eseményére érkeztünk, amikor az óriási luxushajók nagy ünnepség közepette elhagyják a kikötőt. Hamburgban megtekintettük többek között az óvárost, a St. Nikolai emléktemplomot és elbai hajózáson vettünk részt. Sikerült eljutnunk Brémába és Lüneburgba, ahol a tartomány legrégebbi kolostorát, valamint a belvárost néztük meg.

A 12 magyar diák idén is családoknál szállt meg, ahová könnyedén beilleszkedtek, hiszen a német diákokat már májusban megismerhették, mivel a projekt első felében mindig a hamburgi diákok látogatnak először Magyarországra. Mind a magyar, mind a német diákok és tanárok szerint nagyon jó, együttműködő és lelkes csapatunk volt, akikkel öröm volt együtt dolgozni. Nem utolsó sorban pedig a diákjaink a nyelvvizsga előtt kijutottak német nyelvterületre, ami nagyban segíti őket a felkészülésben, nyelvi gátlásaik legyőzésében. (Tóth Endréné Lídia)

Last modified on Tuesday, 24 September 2019 15:36