• Programok
  • Beszámolók
  • Projektek
  • Tanulj játékosan, játssz komolyan! - 2. állomás, Tudela

Tanulj játékosan, játssz komolyan! - 2. állomás, Tudela

Négy ország, három jezsuita és egy állami gimnázium diákjai közös játékot találnak ki két tanév folyamán. Szabó Márton 10 a, Dananay János 11a, Molnár Liza 11 b. Bobkó Gyula 11.b Spicze Annamária 11.c, iskolánk tanulói a tudelai (Spanyolország)... 

Colegio San Francisco Javier jezsuita gimnáziumban jártak az Erasmus+ stratégiai partnerségi projekt keretében, 2019. február 18-24 között. A projekt címe "Learn Playfully, Play Seriously!" (Tanulj játékosan, játssz komolyan).  A változatos műhelyfeladatokon kívül számos kulturális programon és kiránduláson vettek részt. Megismerkedtek a spanyol diákok önkéntes munkájával, Tudela, Barcelona nevezetességeivel, és eljutottak Loyolába, Szt. Ignác szülőhelyére is. A résztvevő diákok egy interdiszciplináris társasjátékot... alkotnak meg közösen, a projekt munkanyelvén, angolul. Minden iskolának van egy fő területe, amelyen kimagaslóan jó; pl. Dánia az IT használatban, Spanyolország a társadalmi érzékenység területén, Krakkó a teremtett világ védelme terén, Miskolc pedig a jellemfejlesztésben tapasztaltabb. Ezeket a tapsztalatokat próbálják megosztani és majd a társasjátékban is megjeleníteni. A projket végére, 2020 tavaszára kell elkészülnie a társasjátéknak, melynek papíralapú és online változata is lesz. Hozzáférhető lesz saját nemzeti nyelveken is, tanításban is használhatjuk majd, ugyanis több tudományterületet felölelő, szórakoztatva tanító játékot terveznek a résztvevők. Ingyenesen hozzáférhető és széles körben terjesztett lesz.

Résztvevők: Thisted Gymansium (Thisted, Dánia), Stanislaus Kostka Jesuit Gymnasium (Krakkó, Lengyelország), Colegio San Francisco Javier (Tudela, Spanyolország), Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium (Miskolc, Magyarország). 

Először Miskolcon találkoztak a csapatok, Tudelában volt a projekt második állomása, a következő pedig Krakkóban lesz, május 20-24. között. A 2019/20 tanév őszén megint a Jezsuban találja majd a projektet, összesen hét találkozó lesz a két tanév során, a három jezsuita iskolába kétszer mennek, Thisted-be csak egyszer. 
Minden állomáson más-más pedagógusok kísérik a diákokat. A tanárok részt vesznek a műhelymunkában, irányítják, szükség esetén nyelvileg segítik a diákokat. Igyekeznek megismerni egymás iskolarendszerét, órákat, iskolát, iskolai intézményeket látogatnak. A pedagógus kollégák számára ez remek alkalom szakmai tapasztalatcserére. Minden találkozón megtervezik a következőt, hogy ki, mit, milyen formában fog csinálni.

 A Tudelai csapat kísérő pedagógusai ezúttal Bukovszki Edit és Örfiné Kovács Kinga tanárnők voltak. (Szelenge Judit)

Last modified on Tuesday, 05 March 2019 16:05