• Programok
  • Beszámolók
  • Projektek
  • Életben maradnak-e a műanyagevő baktériumok? - Beszámoló az evreaux-i Erasmus találkozóról

Életben maradnak-e a műanyagevő baktériumok? - Beszámoló az evreaux-i Erasmus találkozóról

Az Erasmus biotechnológiai programjában vettünk részt április első hetében egy francia kisvárosban, Evreauxban. A csapatunk tagjai: Kovác Dénes, Spekker Dorina, Vass Gergely, felkészítő tanárunk Dr. Velkey László. Rajtunk, miskolci jezsusokon kívül két német városból (Pfolzheim és Hamburg), Csehországból, Dániából, Ausztriából, Törökországból valamint Görögországból... 

érkeztek a természettudományokban jártas fiatalok. Ezúttal 2 kísérlet és annak prezentálása várt a nemzetközi csoportokra. Mindkét kísérletet az evreaux-i Senghor iskola két laboratóriumában végeztük el, a tanárok illetve azoknak a diákoknak a segítségével akik 3 nappal hamarabb érkeztek, hogy mentorokká legyenek. A labor kiválóan fel volt szerelve és a mentorok is felkészültek voltak. A 4-5 fős csoportok előbb a PHB szintézisét készítették elő, majd azt vizsgálták, hogy életben maradtak-e a baktériumok, amelyek az adott műanyagot hivatottak táplálékként felhasználni. Az első 3 nap feladata tehát a 2 kísérlet elvégzésére volt kijelölve, így ebben a 3 napban mindenki igazi fehérköpenyes „laborpatkánnyá ” válhatott. A kísérletek sikeresek voltak, és a végére mindenki megértette mi, miért és hogyan történik a lombikban, a pipettákban, a küvettekben, a Petri csészében vagy a fotométerben. A méréseinkkel (amelyben a PHB glükóz koncentracióját vizsgáltuk) akadt némi komplikáció, de a projekt a probléma megoldásában is megmutatta, mennyire fontos a nemzetközi együttműködés. A baktériumaink 24 óra alatt látható koloniákat alkottak, a PHB szintézis végén pedig visszakaptuk a kezdeti műanyagunkat így vagy úgy.. A gyakorlat mellett persze szükség volt az elméleti tudásra is, ehhez a mentrorok által készített prezentációk adottak voltak és a projekt lehetővé tette, hogy meghallgassuk a profikat is a szakmában, vagyis 2 egyetemi professzor (egy német és egy francia hölgy) előadását. Ha kérdésünk volt, a tanárok és a mentorok is válaszoltak. Egy életre megtanulta mindenki mi az hogy poláris és apoláris, és még sok minden mást is, ami sokunknak hasznos lehet a jövőben, már csak azért is, mert nyelvtudásunkra (főként az angolra) nagyon nagy szükség volt.

A program további 3 napjában a labort hátrahagyva, kicsit körülnéztünk Franciaországban. Minden nap egy kicsit távolabbra merészkedtünk Normandiában. Szerda délután megtekintettük a helyi kisvároska nevezetességeit, a katedrálist és a városházát, zárásként pedig közösen bowlingoztunk késő estig, és bár mindenki fáradt volt, a közös szórakozás és a sok nevetés mindenkit felpörgetett. A következő napon a kihagyhatatlan főváros, Párizs bejárása történt meg. Az idő is nekünk kedvezett: gyönyörű napsütésban sétálhattunk végig a Szajna parton, vagy láthattuk tündökölni az ikonikus tornyot. Párizs másik fő ékességét, a Louvre múzeumot is bejarhattunk, persze csak annyira, ammenyire időnk engedte, hiszen az összes (itt található) műalkotás megtekintéséhez hónapokra lenne szükség. Azthiszem, minden résztvevő büszkélkedhet immár egy Eiffel-tornyos képpel, vagy azzal, hogy látta a Mona Lisát. Utolsó közösen töltött napukon Caenbe utaztunk, ahol egy emlékmúzeumban a 2. világháború borzalmaival szembesültünk, ami csak még jobban segített nekünk abban, hogy belássuk, az egység, a kommunikáció és az egyetértés fontos a béke fenntartásához. A múzeum után sétáltunk egyet Caen központjában, majd visszatértünk az iskolába egy búcsúbulira. Az érzések vegyesek voltak, hiszen a búcsú szomorú, de egyben öröm is, hogy egy ilyen csodás hetet együtt töltöttünk és hogy ennyi új barátot szereztünk Európa különböző pontjairól. Szombati napunk a visszaútról szólt és az emlékek tisztázásáról, és a hitetlenkedésről, hogy ez a hét véget ért. Köszönjük Dr. Velkey László tanár úrnak a kísérést és a támogatást. (Spekker Dorina 11. A)

Last modified on Sunday, 28 April 2019 11:19