• Programok
  • TANÓRÁN KÍVÜLI PROGRAMOK
  • Kínai nyelvi program
  • A kínai kultúra napja a közösségi napon - 7-8. osztályosok tolmácsoltak!

A kínai kultúra napja a közösségi napon - 7-8. osztályosok tolmácsoltak!

Teaceremónia, ételkóstoló (nagyon finom!), kalligráfia, „gu zheng” (leginkább a citerára hasonlít) hangszeres bemutató, kungfu, ének, tánc, konfettiágyú...(Képgaléria ITT). A közösségi hétvége keretében rendeztük meg a kínai kultúra napját, ami már hagyománnyá vált iskolánkban. A cél idén is az volt, hogy kicsit közelebb hozzuk Kínát és kultúráját a hatodik évfolyam diákjaihoz és az érdeklődőkhöz. Dr. Li Qikeng a Budapesti Konfuciusz Intézet kínai igazgatója és 12 tanára, valamint egy kung fu mester

érkezett hozzánk a közösségi napon, hogy gazdagítsák a programot. Több helyszínen, lehetett megtapasztalni a csodálatos keleti kultúra különféle érdekességeit.
Iskolánkban 32 7-12. évfolyamos diák tanul kínai nyelvet két kínai tanár segítségével, akik a Konfuciusz Intézet és iskolánk együttműködésének eredményeképpen érkeznek minden tanév elején, hogy egy évig kínai nyelvet és kultúrát oktassanak diákjainknak. Munkájuk gyümölcse, hogy a kínai napon 7. és 8. évfolyamos diákjaink TOLMÁCSOLTÁK a vendég előadók magyarázatait a kínaiul nem tudó diákoknak. GRATULÁLUNK!!! Álljon itt Ladányi Anna 8. a osztályos tanulónk beszámolója:

A kínai napon a csoportunk délelőtt a drámaterem feldíszítésében segédkezett, délután pedig egy kínai gyermekdalt énekeltünk. A hetedikesek vidám tánca mellett számos különleges produkció is a műsor részét képezte. Így láthattunk kungfu bemutatót, hallhattunk autentikus kínai hangszereket és gyönyörű dalokat.
- Leginkább Gaskó Lilla és Hanga produkcióját emelném ki a műsorból, mert tetszett, hogy modern volt, mégis tipikus kínai tánc. Emellett nagyon profik voltak, minden lépést szinkronban csináltak, és még az sem zökkentette ki őket, hogy az előadásuk közben teljes hangerővel dördült el egy konfettiágyú – mesélte Szilágyi Hanna, a 8. A osztály tanulója, aki délelőtt a hatodikosokkal járta végig a forgó állomásait.
- Azt, hogy a kicsik mennyire élvezték a rendezvényt, csak ők tudják megmondani, mindenesetre én úgy láttam, a kalligráfia, a teaceremónia és a kínai sportolás megismerése egészen népszerű volt – vélekedik.
„A jövő évben szerintem mindenképp jó ötlet lenne egy beszélgetős rész is, ahol a gyerekek kérdéseket tesznek fel, a kínai tanárok pedig megválaszolják ezeket. A mi óráinkon is azok a legizgalmasabb percek, amikor a tanárnő a kultúrájukról, vallásukról vagy esetleg szokásaikról beszél.”
Én első alkalommal vettem részt az előkészületekben és a műsorban, mivel csak ebben az évben kezdtem el kínait tanulni. Eleinte kicsit le voltam maradva az osztálytársaimhoz képest, akiknek ez már a második évük, de a kínai tanárom, Fanfan Wang segítőkészségének köszönhetően hamar behoztam ezt a lemaradást.
Számomra maradandó élmény volt az idei kínai nap, emellett sok új ismerettel is gazdagodtam, szélesedett a látóköröm. Minden résztvevő nevében köszönöm a lehetőséget! (Ladányi Anna 8. A)

Last modified on Wednesday, 15 May 2019 12:36