• Programok
  • TANÓRÁN KÍVÜLI PROGRAMOK
  • SPORT
  • Hogy kerül a vitorlás az udvarra?

Hogy kerül a vitorlás az udvarra?

2017 őszén Megyeri Ilona és Lovasi József felajánlották vitorlás kishajójukat ingyenes használatra a jezsuita gimnázium részére. Csupán haza kellett szállítani. Svédországból. Elfogadhatjuk-e? Lesz-e használója? Fenn tudjuk-e tartani felelősséggel? Másfél év után végül belevágtunk.

Május 27. vasárnap 14:45, Miskolc. 0 km. - Az iskolai transporter kisbusz elindult beláthatatlanul hosszú útjára. A Sodrás utcában lett teljes a csapat. Kaptunk egy áldást, és nekigurultunk: Pataki Mária, akinek elég jó a jogosítványa; Radnóczi György, aki nem csak a nyelvet érti odakinn; Guba Dávid, aki épp kitanulja a hajós mesterséget, és Elek László SJ, akit mindjárt pappá szentelnek.

Május 28. hétfő 5:20, Rostock. 1326 km. - Ez gyors volt. Hosszú éjszaka. Sok-sok vezetés, de már eljutottunk a kompig. A hajó neve Tom Sawyer. Legalább kilenc emelet. A kisbusz a negyedik emeleten, a napsütés a kilencediken, az ágy és a zuhany a nyolcadikon. Az ágyat választottuk. Egészen Trelleborgig.

Május 28. hétfő 22:35, Stockholm. 1993 km. - A parthoz kötött M/S Birger Jarl hajón volt a szállásunk. Az éjszakai Sotckholm szép lehetett, de az ágy jobban húzott. A várost inkább másnap jártuk be. Szentmise, séta, beépített szigetek, hajók, vizek, jezsuita templom. Majd a csúcspontok: Isten tenyere a Millesgården-ben, és a medvecukros fagylalt.

Május 29. kedd 19:50, Falun. 2266 km. - Megtettük az út rövidebbik felét. Finom vacsora, szeretetteljes légkör. Másnap aztán megismerkedtünk a hajóval. Kihúztuk és felkészítettük, de még csak egy vitorlázásra. Bejártuk a tavat és gyönyörködtünk a fenyvesekben, szigetekben, szaunákban. Aztán újra kihúztuk. És újra felkészítettük a hajót a nagy útra. Éjfél is elmúlt, mire lement a Nap, mire megettek a szúnyogok, mire elkészültünk.

Május 31. csütörtök 6:50, Falun. 2342 km. - Kereszt vetés. Üdvözlégy, svédül. Aztán elindultunk haza bő 10 méterrel hosszabban és 1600 kilogrammal nehezebben. 80 km/h körül sokkal szebb a táj, kevesebb a szélvédőre csapódó bogár, és sokkal-sokkal több időbe telik az út. Jávorszarvast továbbra sem láttunk.

Május 31. csütörtök 19:00, Trelleborg. 3110 km. - Lakókocsik között kempingeztünk. Főzőcskézés, gitározás, szabad élet. És fürödtünk is a Balti-tengerben. Reggel a móló végén, a végtelennek tűnő tengert csodálva imádkoztunk. Hálából már így is. Aztán Nils Holgersson átvitt minket a nagy vízen. Hajó a hajón. Megannyi kamion közt. (Kaptunk tőlük újabb spanifereket.)

Június 1. péntek 14:30, Rostock. 3119 km. - Ezen az oldalon már nem végképp nem volt Jávorszarvas. És a Nap is korábban ment le. Nem bántunk, mert volt velünk egy vitorlás. 80 km/h körül halljuk egymás szavát, jut mindenre idő, és rózsafüzért is lehet imádkozni menet közben. Végül elvetettük kissé a sulykot és alig 21 óra alatt elgurultunk Miskolcig.

Június 2. szombat 12:00, Miskolc. 4467 km. Az iskola udvarán volt már a hajó, amikor megszólalt a jezsuita templom harangja. Elterültünk a gumiudvaron hálától mámorosan: „Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát, és ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát.”

Az egész út telis tele volt Isten ajándékaival, kegyelmével, nyilvánvalóan megjelenő szeretetével, a Szűz Anya gondoskodásával, védőszentjeink, őrangyalaink oltalmával. A találkozásokban, az együtt töltött időben, a nehéz helyzetek megoldásában: figyelmesség, békességesség, türelem, nagylelkűség, bizalom, humor, nyitottság, együttérzés, segítőkészség, szakértelem, odaadás, leleményesség, hála, gondoskodás által megtapasztaltuk Jézus Krisztus szavainak értelmét: „Mert az Isten országa köztetek van.” (Lk 17,21)

Elek László SJ, Pataki Mária

Megjelenet a Provinciánk Híreiben 2018 júniusában 

Köszönjük az anyagi támogatást Kmetz Leventének és Karádi Csabának! Köszönjük a segítséget Bóta Nándornak, Kmetz Leventének, Radnóczi Györgynek, Pataki Máriának!

Last modified on Wednesday, 23 September 2020 08:53
More in this category: « sporteredmenyek@jezsu.hu