Print this page

A teremtett világ tisztelete

Tavasszal megújul a világ körülöttünk, kisüt a nap, csicseregnek a madarak, kizöldülnek a fák, illatoznak a virágok. Mindez örömmel és csodálattal tölt el bennünket, de el is gondolkodtat. Tudatosítani kell magunkban, hogy nekünk is felelősségünk van szűkebb és tágabb környezetünk védelméért. Mit tehetünk ezért? Íme, néhány ötlet:

 

1. Akard a változást! A természet magától is megújul. Neked azonban pontosan ez az első lépés. Akard azt, hogy megváltozzon az életed, szebb legyen a környezeted!
2. Takarítsd ki a környezetedet! Szabadulj meg mindentől, ami felesleges, ezáltal biztosíthatod, hogy legyen elég hely és elég idő mindazoknak a dolgoknak, amelyek újként köszönthetnek be az életedbe! Szívesen vedd ki a részed a tavaszi kerti munkából!
3. Nyílj ki!
Tavasszal kinyílnak a virágok, és ha te is új életre vágysz, akkor neked is ki kell nyílnod. Légy kíváncsi, figyelmes és befogadó. Isten rengeteg új élményt, lehetőséget és feladatot szán neked. Hogy ezeket észrevedd, figyelned kell a környezetedre, embertársaidra!
4. Figyelj a belső hangra!
Amikor kellemes az idő, menj ki a természetbe. Ez lehet egy folyópart, egy erdei tisztás, egy vízesés, vagy egy csendes, nyugodt park. Ülj le egy padra vagy egy kőre, és fél órán keresztül semmi mást ne tegyél, csak figyelj. Nézd a természetet, hallgasd a madarakat, érezd a bőrödön a szelet vagy a nap sugarait. 30 perc alatt nyugodt, békés és befogadó állapotba kerülhetsz. Gyönyörködj az Isten által teremtett sok szépségben, majd kezdj el beszélgetni Vele: „Uram, milyen nagyok a te műveid! Bölcsességgel teremtetted valamennyit, és alkotásaid betöltötték a földet. (...) Énekelek az Úrnak, amíg élek, amíg leszek, zsoltárt zengek Istenemnek.” (Zsolt 104,24-33)