Print this page

Május

Ha közvélemény-kutatást tartanánk, a megkérdezettek többsége bizonyára a májust mondaná a kedvenc hónapjának. Talán ilyenkor pompázik a legcsodálatosabban a természet, s mintha új erő és remény költözne az emberek szívébe is. Különleges ez a hónap a gimnazisták számára, hiszen kezdődnek...

az írásbeli érettségi vizsgák, az alsóbb évfolyamosoknak pedig számot kell adni a tudásukról a szóbeli és az írásbeli vizsgákon.
Fel lehet ezt fogni sorscsapásként is, de én inkább azt ajánlom, próbáljatok úgy tekinteni ezekre az alkalmakra, mint a tudás ünnepére. Hiszen lehetőség nyílik arra, hogy bizonyítsátok önmagatok, tanáraitok és szüleitek előtt, mennyit fejlődtetek az eltelt évek során, nem volt hiábavaló az éjszakába nyúló tanulás, a rengeteg gyakorlás, lemondás. Megtapasztalhatjátok azt a semmihez nem fogható örömet, amit akkor érez az ember, amikor látja a kemény erőfeszítései, kitartó munkája eredményét.
De arról se felejtkezzünk meg, hogy május Mária hónapja. Különös szeretettel forduljunk égi édesanyánkhoz, kérjük az ő közbenjárását, oltalmát az öröm és a nehézségek idején:
„Köszöntünk, ég királynője,
áldunk, angyalkarok Úrnője.
Áldott gyökér, áldott ajtó,
földet fénnyel elárasztó.
Örülj, szép Szűz, dicsőséges,
minden kegyelemmel ékes.
Hódolva, dalolva kérünk:
Krisztus anyja, járj közben értünk.”