Print this page

A gyerekek jövője, igazságosság a földnek és Ferenc pápa

Még jól emlékszem arra az időre, amikor, ha egy kislány a felnőttek jelentlétében kifejtette a véleményét, a hallgatóság eleinte udvariasan érdeklődést mímelt, majd kínosan feszengeni kezdett, miközben a szülők elnézően mosolyogtak, és mindenki alig várta, hogy vége legyen. De azt is olvastam, hogy amikor bizonyos komoly felnőttek el akarták zavarni a gyerekeket, Jézus helytelenítette. „Hagyjátok – mondta a felnőtteknek – hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa. Úgy tűnik, nem az átlagos felnőtt viselkedést, hanem inkább Jézust követte Ferenc pápa, amikor Greta Thurnberggel találkozott, és...

Tagle bíboros is, amikor a bíborosok testülete nevében megköszönte a fiatalok manifesztóját a 2019-es ifjúsági világtalálkozón, és azt mondta: „Ti, fiatalok vagytok a mi tanítóink, vezetőink és prófétáink közös otthonunk gondozásában.”
A fiatalok, akik Ferenc pápa második enciklikájáról Laudato Si’ nemzedéknek nevezik magukat, igazságosságot követelnek maguknak, a földnek: 2019-es manifesztójukban  azt kérik az egyháztól, segítsen megfordítani a klímaválságot, vagyis megőrizni közös otthonunkat, a földet. Egyik szlogenjük a nemzedékek közti szolidaritás, ami körülbelül azt jelenti, hogy az öregek, bár valószínűleg hamarosan meghalnak, mégis gondolkodjanak, tervezzenek és cselekedjenek hosszú távra, hogy unokáik, dédunokáik is élvezhessék még ezt a szép világot. A gyerekek tehát most a jövőjüket kérik számon a felnőtteken, leghangosabban talán Greta Thunberg, egy alig 16 éves, svéd, saját bevallása szerint enyhén autista kislány, akit időközben Nobel-békedíjra is jelöltek, olyan mértékben inspirálta az egész világot.
Lám, egyetlen kislány is milyen sokat érhet el. 
Itt egy megdöbbentő lista a Wikipédián, egy táblázat, amely felsorolja a klímasztrájkokat 2018 Novembere óta, amikor 1 résztvevő: Greta Thunberg vett részt, 2019 Május 24-i globális klíma sztrájkig, amikor a világ 97 országának 767 városában egymilliónál is többen vonultak kis az utcára és kérték a felnőtteket: Csináljanak már valamit, amíg nem késő.

Greta Thunberg pici, copfos kislány; kedves hangoján, aranyos, shandináv akcentussal, kitartóan biztatja a fiatalokat és öregeket, hogy csináljanak már valamit a klímaválsággal kapcsolatban. Elindította a Fridays for Future más néven a School Strikes for Climate Justrice mozgalmat, amely a mai gyerekeket mozgósítja. Sztrájkokat szerveznek, és arra kérik a felnőtteket: csináljanak valamit, mert már csak 12 év maradt, hogy megállítsák a klímaválságot. Az egyik videoban (fölülről a második ITT)  cuki, hét éves gyerekek szólalnak meg, elképzelik a jövőjüket: "Amikor tíz éves leszek, ILYEN magas leszek... amikor 13, bajuszom nő... Amikor 19, akkor már nem lehet visszafordítani a klímaválságot, amikor harminc, akkor már nagyon meleg lesz, és sok ember el akar menekülni... amikor nagyon öreg leszek, 57 éves, lehet, hogy már nem is lesz föld... Nem is igazán értem, mit beszélek, de ti, felnőttek, biztos értitek. Csináljatok valamit, hogy nekem is lehessen jövőm.”
Ugyanez a felnőttek iránti bizalom érződik Greta szavaiból is. A sztrájkokkal, TED előadásokkal, nyilvános beszédeivel egyre csak azt kéri, csináljatok valamit MOST, amíg lehet. Persze sokan nem veszik komolyan az egészet, és csúf támadások is érik a kislányt szóban és írásban is. Amikor az ENSZ előtt beszélt, egy nagyokos újságíró megkérdezte tőle, hogy pontosan mit is vár a politikusoktól. Mintha tudhatná egy 15 éves kislány, hogy mit lehet csinálni!  Hiszen éppen ezért kéri a felnőttek segítségét, akik már túl vannak az egyetemen, van pénzük, stb. Greta nem jött zavarba, nyugodt hangon elismételte: Hogy csináljanak már valamit, amíg nem késő!  (Szelenge Judit)

Last modified on Sunday, 09 June 2019 23:34