Print this page

Online műhelykonferencia diáklelkigyakorlat témában

Nagy érdeklődés fogadta a Parázs kortárs vezetői csoport munkájáról szóló előadást és a Jezsu lelkigyakorlatos kultúráját a “Megforgatott talentumok” című műhelykonferencián. Szerzetesek és diák lelkigyakorlatban jártas pedagógusok találkoztak és osztották meg tapasztalataikat az online térben. A 2020-ban megszületett ...

szerzetesi Köznevelési Stratégia első, megvalósításra kiválasztott témája a „Pedagógusaink közös fejlesztése” című terület lett. Ezen belül az őszi konferencia javaslatai alapján három projektötlet megvalósítása indult el szerzetesi összefogással 2021-ben. Az iskolai diáklelkigyakorlatok megrendezéséhez kívánt segítséget nyújtani a február 24-én megrendezett online műhelykonferencia.
Az eseményt a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája szervezte, egy később megvalósuló lelkigyakorlatos csoportvezető képzés első lépéseként.
Az eseményen számos, nagy hagyományú katolikus iskola szerzetesei és lelkészségi dolgozói tartottak előadásokat. A cél a tapasztalatcsere, együttgondolkodás volt, illetve szempontok gyűjtése a kidolgozandó képzéshez a lelkigyakorlatos csoportvezetők számára.
A Jezsu lelkigyakorlatos kultúráját és gyakorlatát a Jezsu iskolalelkészségi team mutatta be. Dr Demjén Péterné Rivasz-Tóth Kinga tanárnő, a ki a konferencia szervezésben is aktívan részt vett, az együttműködés formáiról számolt be, Horváth Ferenc SJ arról beszélt, hogy lesz valaki Parázs-tag, Kajtor Domonkos SJ ismertette a lelkigyakorlataink és a kortárs kísérés pedagógiai hátterét, Bialkó Mónika tanárnő a tanárok szerepéről beszélt, Elek László SJ pedig, az “Ugye lángolt a szívünk” lelkigyakorlatos kézikönyv szerzője az iskolai diák lelkigyakorlatok tapasztalatairól és rendszeréről tartott rövid előadást.
Bialkó Mónika tanárnő szerint sokat lehetett egymástól tanulni. “Érdekes volt a számomra, hogyan építik fel az évet egy téma köré a karcagi iskolában. Olyan lelkigyakorlatokról is beszámoltak, hogy a szerzetesnővérek kimennek valamelyik iskolába, és elviszik a lelkigyakorlatot magukkal.” Ilyen missziós lelkigyakorlatot a Parázs is tartott már a fülöpi általános iskolában, melynek igazgatója, Popovics Mária igazgató asszony arról számolt be, hogy a missziós lelkigyakorlat óta náluk is elindult egy lelkigyakorlatos fejlődés. Lelkesedése magával ragadó volt és öröm volt megtapasztalni, mennyi gyümölcsöt hozott a Parázs szolgálata.
Takács István tanár úr résztvevőként volt jelen a konferencián. “Az egyik szerzetesi fenntartású iskola képviselője arról beszélt, hogy a szentségimádás hogyan lehet része a lelkigyakorlataiknak. Nagyon érdekes volt a számomra a módszer, amivel ilyen mélységekig tudják segíteni a gyerekeket.”
A konferencián nagy érdeklődésre tartott számot a Parázs, a kortárs vezető képzési koncepció, és maga a lelkigyakorlatos kézikönyv, mely a Jezsu lelkigyakorlatok két évtized alatt felhalmozódott tapasztalatainak szintézise.

Last modified on Friday, 05 March 2021 15:37