• Lelkiség
  • Lelkigyakorlatok
  • Élménybeszámolók a csendből - a 12. évfolyamosok lelkigyakorlata

Élménybeszámolók a csendből - a 12. évfolyamosok lelkigyakorlata

Jezsus pályafutásunknak vannak kiemelkedő pillanatai. Ezeknek összessége minden diák számára másképpen alakul - ha az események között sokszor vannak is átfedések, a hatások arányai biztosan változnak. Egy azonban biztos: a lelkigyakorlatok igazi pillanat-teremtők. Különösen, ha már ittlétünk végéhez közeledünk. Ilyen hagyomány a végzős diákok által választható, ignáci lelkiségű, püspökszentlászlói csendes lelkigyakorlat is. A Zengő-hegy lábánál, egy Pécs melletti faluban, hatalmas fák között, kicsi patak völgyében áll a ház: itt töltöttük Isten-kereső imában gazdag három napunk.
Adjanak számot benyomásaink erről a szép élményről.

“Felemelő lelki élmény volt egy gyönyörű környezetben elmélkedni és imádkozni. Sohase hittem volna, hogy tudok 48 órán át csendben maradni.”
“A hétvégét megelőzően, azt hiszem, nem is tudtam pontosan, hogy mire vállalkozom. A csend először zavarba ejtett, nem tudtam jól vagyok-e jelen, emellett sok kérdést is felvetett bennem. Amint megszoktam a csendet, elkezdtem «tudatosan használni». Élvezni minden egyes percet, amit eltölthetek így. A hétvége eredménye, hogy sokkal nagyobb igényem van a csendre.”
“Az egész lábam átfagyott, amikor a hó belement a cipőmbe, meg úgy általánosságban a többi részemet sem éreztem, ez alól csak a fülem kivétel.
Mindent hallottam, annál még egy picit többet is. Csodálatos dolog a reggeli félhomályban sétálva hallani, ahogy ropog a hó a lábam alatt, mindenkinek ajánlom, próbáljátok ki!”
“Igaz, hogy nem sikerült a “program” ideje alatt végig csendben maradnom, de számos pillanat és esemény segített, abban, hogy Istenre és magamra is figyelhessek. De úgy érzem, hogy ehhez az ott jelen levő emberekre is szükségem volt. Remélem, nekik is sikerült valami hasonlót átélniük, illetve, hogy az utánunk következő évfolyamoknak is lesz majd lehetősége rá.”
“Hatalmas élmény volt a csönd. Szerencsésnek érzem magam, hogy a mai világban is volt lehetőségem megtapasztalni ezt, nem máshol, mint egy lelkigyakorlaton. Hatalmas áldás volt imádkozni, és úgy közösséget alkotni, hogy nem is beszéltünk. Ez egy olyan tapasztalat, amit sohasem fogok elfelejteni.”
“A csendben lehetőséget kaptunk arra, hogy rátekintsünk Istennel és önmagunkkal való kapcsolatunkra. Ez a hétvége erővel töltött fel minket, s bátorságot adott az elkövetkezendő időszakra.”
“Számomra ez a lelkigyakorlat arról szólt, hogy egy kis időt csak Istenre tudjak szánni, és minden mást háttérbe helyezni. Megtanultam azt is, hogy nincs olyan, hogy rossz ima, és önmagamat is jobban megismertem.”
Köszönjük ezt a nyugalmat és békét, amit kaptunk! Mindenkit buzdítunk, hogyha teheti, adja meg magának ezt az örömet majd végzősként.

Last modified on Saturday, 10 March 2018 13:52