• Iskolánkról
  • Fejlesztések
  • Közös tér
  • TÖBB, MINT TORNATEREM - "KÖZÖS TÉR" ALAPKŐLETÉTELI ÜNNEPSÉG

TÖBB, MINT TORNATEREM - "KÖZÖS TÉR" ALAPKŐLETÉTELI ÜNNEPSÉG

Állami, városi és egyházi méltóságok ünnepeltek együtt április 23-án a jezsuita gimnázium diákjaival, és elhelyezték Közös Tér multifunkcionális csarnok alapkövét, benne egy időkapszulával, melyet talán majd 500 év múlva nyitnak ki. (KÉPGALÉRIA ITT ) (Minap képgaléria ITT)
BÁTORSÁG ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS
„A jezsuiták arról közismertek, hogy szeretik a komoly kihívásokat. Ilyen bátorság kellett a Közös Térhez is, hiszen még nincs ilyesmire példa az országban. Ezen a projekten mindenki csak nyertes lehet,

ezért is támogatja Magyarország Kormánya ezt a kezdeményezést jelentős anyagi támogatással, 1,3 milliárd forinttal” – jelentette ki Fülöp Attila helyettes államtitkár köszöntő beszédében, melyben méltatta a katolikus egyház, a jezsuita rend és a gimnázium közösségteremtő erejét.
Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere visszaemlékezett, hogy a jezsuita rend 1993-ban milyen nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elvállalta, hogy az Avas kellős közepén egy szakrális teret és intézményt hozzon létre. „Elődeink, amikor várost építettek, tudták, mi a rend, a város közepén állt a templom és az iskola, de itt, az Avason, szándékosan nem építettek templomot. Az avasiak, illetve az egész város, szívesen fogadta az intézmény létrejöttét.”
P. Holczinger Ferenc SJ igazgató atya szintén felidézte a 25 évvel ezelőtti kezdeteket, amikor Dr. Seregély István nyugalmazott érsek úr és Dr. Velkey László professzor kezdeményezésére megszületett a terv, hogy az Avas-délen egy új egyházi és kulturális intézmény szolgálja a várost. „Ma hálával és áldással a szívünkben gondolunk bátor elődeinkre. 1993 óta a Jezsuita gimnázium 1500 diákot bocsátott ki az életbe.”
"ISTEN AKARATÁT KERESVE ÉS A KÖRNYEZET SZÜKSÉGLETEIRE FIGYELVE TELJESÍTJÜK KÜLDETÉSÜNKET "
Ferenc atya elmondta: „Közel 10 évvel ezelőtt azt a merész célt tűztünk ki magunk elé, hogy építsünk egy olyan épületet, ahová az iskola teljes közössége befér, olyat, ami a közösség építő tevékenységünket fogja szolgálni. Ez a program - a környezetünkkel folytatott párbeszéd eredményeként - fokozatosan gazdagodott és magáévá tette a leendő partnereink szükségleteit is. Így került sor a “Közös Tér” meghatározására: az új épület olyan létesítmény legyen, amely szolgálja az iskola növekvő szükségleteit, fokozza a lakókörnyezet életminőségét és elmélyíti a város intézményeivel, kiemelten a sportintézményekkel való együttműködést. Azt kívánom, hogy az új csarnok valóban közös tér lehessen sokak számára, hogy pozitív kisugárzásával sok fiatalt szolgálhasson, valamint járuljon hozzá városunk és hazánk fejlődéséhez. Az eltelt tíz év sok egyeztetéssel és munkával telt. Szilárdan hittük, és most is hisszük, hogy Isten akaratát keresve és a környezet szükségleteire figyelve teljesítjük küldetésünket. És reméljük, hogy a Gondviselő Isten jótevőket is küld nekünk, akik segítségével valóra válhat az álmunk. Köszönetet mondok mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ma elkezdhetjük a munkát!”
ÜZENET A JÖVŐNEK
Az ünnepség egyik legérdekesebb része az volt, amikor négy diákunk, Hajas T. Boldizsár, a DÖK elnöke, Oláh Soma idei OKTV országos 2. helyezett, Vukicevic Mila és Sztankovics András kosárlabdázóink megtöltötték az időkapszuát, melyet, P. András Attila SJ, a jezsuita rend ökonómusa, a provinciális atya képviseletében megáldott. A jövőnek szánt üzenetek közé többek között a mai Minap újság, a legutóbbi Barátainknak jezsuita újság, a Magis diákújság, az iskola évkönyve, a dolgozók és diákok teljes névsora, az osztályok üzenetei, rajzai, egy jezsus tornapóló, és egy feszület került.
A másik vidám pillanat akkor érkezett el, amikor a Magis kórus énekétől kísérve, az 5-6. évfolyam mosolygó dísz sorfala között, kamerás újságírók és jezsuitás mezbe öltözött sportolóink csoportja közepette a díszvendégek levonultak a domboldalra, megszemlélték a talaj előkészítését, melyet a PEKA BAU Kft. már napok óta igen hatékonyan végez, majd az előkészített beton négyszögbe leeresztették az időkapszulát. A Közös Tér szellemi atyjainak és támogatóinak képviseletében a helyettes államtitkár úr, a polgármester úr, a jezsuita rend ökonómusa és az iskolaigazgató atya közösen helyezték el az alapkövet az időkapszula fölé, és közösen be is betonozták, miközben az ötödikesek a kerítésen át, csivitelve gyönyörködtek a látványban.
Molnár Attila, a testnevelési munkacsoport vezetője elmondta, hogy „Karácsony után már nem lesznek folyosón vagy táncteremben tartott testnevelés órák. Az új csarnokban egyszerre három testnevelés órát lehet majd tartani megfelelő körülmények között. A mindennapi testnevelés kulturált feltételei így teljesen rendelkezésre fognak állni az iskolában.” Az iskolában jelenleg 25 osztályban 770 gyermek tanul. Az intézményben 25 tanterem és 18 szaktanterem található. Az iskola felmenő rendszerben bővül, 2023-ban 28 osztályban 850 fő fölött lesz a diáklétszám.
A tervezés 2017. februártól novemberig zajlott; a közbeszerzési eljárás lezárulta után, 2018 tavaszán kezdődő kivitelezésre egy év áll rendelkezésre. Ha jó lesz az idő ősszel, és még sok más körülmény is jól alakul, akkor Karácsonyra már el is készül az épület. A multifunkcionális tornacsarnok játékterében keresztben két kosárlabda edzőpálya, hosszában futsal mérkőzések megtartására is alkalmas, szabvány méretű kosárlabdapálya kerül kialakításra, melyhez 240 fős mobil lelátó és edzőterem is kapcsolódik. A csarnok helyet ad majd városi sportintézmények által szervezett sporteseményeknek és nagyobb iskolai rendezvényeknek egyaránt. A projekt megvalósítását (1,3 milliárd forinttal) az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja költségvetési forrásból. A kivitelezést a miskolci PEKA-BAU 2000 Építőipari Kft. valósítja meg.
Iskolánk jól bevált hagyományai szerint az időjárás kellemesen napos volt, és a felhőszakadás csak az ünnepség után néhány órával tört ki. (Szelenge Judit)
Az ünnepségen vendégeink voltak:
Fülöp Attila az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; Dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármestere; Dr. Péter Adél Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályvezetője; Pfliegler Péter alpolgármester; Dr. Alakszai Zoltán jegyző; P. András Attila SJ, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának ökonómusa; Főtisztelendő Mikolai Vince pápai prelátus főesperes; Dr Menyhárt Szabolcs Alpolgármesteri kabinetvezető; Alakszai László az Avas-déli római katolikus egyháztanács elnöke; Alakszainé Dr. Oláh Annamária, a Katolikus Értelmiségiek Szövetségének helyi elnöke; Szélyes Domokos, a Jezsuita Nevelésért Alapítvány Kuratóriumának elnöke; Üszögh Lajos és Litkei Zoltán, a Jezsuita Nevelésért Alapítvány kuratóriumi tagjai; Bencsné dr. Kovács Krisztina, a Szülői közösségének elnöke; Pető György, a PEKA BAU Kft. ügyvezető igazgatója; Erdei Attila és Daray Péter mérnök urak, Szabó Zsolt, a KÖZÖS TÉR Intézmény vezetője, Brunner Róbert, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gazdasági igazgatója, Fábics István a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gazdasági igazgató helyettese.

Last modified on Tuesday, 24 April 2018 13:10