• Iskolánkról
  • Kapcsolat
  • Fényi Alumni
  • Ápoló sztár öregdiákunk európai ezüstérmes – Varholik Dávid

Ápoló sztár öregdiákunk európai ezüstérmes – Varholik Dávid

Nemcsak mi, Jezsusok és a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium, de egész Miskolc, sőt, az egész ország büszke öregdiákunkra, Varholik Dávidra, aki ezüstérmet szerzett ápolás szakmából a Szakmák Európa Bajnokságán, az EuroSkills 2018-on. Dávid egy TV interjúban (Katt IDE! ) elmondta, hogy „ilyen versenyeken majd kiugrik az ember szíve az izgalomtól”, de a felvételeken megfigyelhettük, hogy az izgalom egyáltalán nem látszott rajta, olyan magabiztosan végezte el a feladatokat...

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember 26-28. között rendezte meg a szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkillst Budapesten, a versenyen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője és 500 szakértője volt jelen. A verseny három napja során 100 ezer látogató kereste fel a Hungexpo területét. A magyar csapat versenyzői 27 szakmában indultak.

Dávid elmondta, hogy sokat köszönhet a Ferenczi Szakgimnázium mellett első alma materének a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumnak is:

„A szakmai sikerhez, szellemiségben is, nagyon hozzájárult az iskola. De a leghasznosabb az angol nyelvtudás volt, amit itt megszereztem. Mivel jól megtanultam angolul a Jezsuban, ez hatalmas előny volt a versenyben. A tanulmányaim során nem kellett az angolra sok plusz időt fordítani, csak a szakmai angol részre, ezért nagyon hálás vagyok a sulinak. Dávid szerint az ápolásban a szakmai tudás mellet fontos az empátia, a beteg emberi méltóságának megőrzése, és hogy ne éreztessük a beteg kiszolgáltatottságát.”

Velkey Éva tanárnő, Dávid osztályfőnöke, nagyon örül Dávid sikerének. „Végre meglátja ország-világ, hogy milyen okos és ügyes. Amikor idejárt, legjobban kosarazni imádott. Örömmel hallom, hogy milyen ambiciózus és sikeres ember lett belőle, és milyen jó hasznát veszi az angolnak. Pedig nem is az angol volt az első idegen nyelve, hanem a német.”
„Vica néni, az osztályfőnököm volt az angol tanárom is, és jártam fakultációra 11. osztálytól Juhász Nagy Andrea tanárnőhöz. Angol emelt érettségit tettem, de nem lett meg a nyelvvizsga szint, és azóta sincs nyelvvizsgám. Nyelvvizsgát a közeljövőben szeretnék tenni, mert még most jól benne vagyok az angolban, és addig kéne megcsinálni. Ez ugyebár fontos a további tanulmányok szempontjából is, mert 10-15 év múlva remélem, már az MSc-m is meglesz, és valamilyen vezető pozícióban szeretnék dolgozni, és szívesen tanítanék ápolást, lennék óra adó. De ez még a nagyon távoli jövő.
Dávid történetét hallgatva eszünkbe jut, hogy tényleg, minden rosszban van valami jó.
„Az ápolás úgy jött, hogy egy baleset miatt nem tudtam felvételizni az egyetemre, a Ferencziben már csak ápolás szakon volt szabad hely, úgyhogy odamentem tanulni. Az ápolás nagyon megtetszett, mert szeretek emberekkel lenni, és nem egy monoton munka.” A férfi ápoló még nem olyan gyakori. Már a megszólítás is probléma. Mennyire tud többet vagy mást bele vinni ebbe a hivatásba egy férfi?
„Ez jó kérdés. Talán még a mai napig meglepő, hogy nem a nővérke jön, hanem egy férfi, de egyre elfogadottabb, talán fizikai terhelés miatt előnyösebb a helyzetem.
Általában az idősebb bácsikák szoktak kicsit viccelődni, mondogatják egymásnak, hogy „na, jön a tökös nővér”de ez nem túl gyakori, az emberek nagyrészt a nevemen szólítanak.”

A régi iskolai kapcsolataim megvannak, első sorban a régi kosárcsapat, de mindenki más is nagyon várta az eredményt. Vannak barátaim a gimiből, akik megmaradtak a mai napig, és az a legjobb... A jezsus osztálytársaim is többen gratuláltak. Büszkék voltak rám, és ez nagyon jól esett.
Varholik Dávid a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumban végzett ápoló szakon, most Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kardiológiai Osztályán dolgozik az I. Belgyógyászaton.

http://www.boon.hu/szakmak-europa-bajnoksaga-ezusteremmel-tert-haza-varholik-david-az-euroskillsrol/4002030
https://www.youtube.com/watch?v=Me7GFXHOc9Y
http://gimnazium.jezsu.hu/index.php/iskolankrol/kapcsolat/fenyi-alumni/item/584-apolo-sztar-oeregdiakunk-varholik-david-a-szakmak-europa-bajnoksagan
http://cdn1.boon.hu/2018/09/Verseny-e1538135594732.jpg
Detzky Anna Észak http://www.boon.hu/az-apolok-bajnoka-lehet-a-miskolci-fiatalember/3858757

 

Last modified on Thursday, 11 October 2018 10:48