• Iskolánkról
  • Szervezeteink
  • Kollégium
  • Kollégiumi ballagás - bensőséges ünnepléssel köszöntek el a végzős kollégisták

Kollégiumi ballagás - bensőséges ünnepléssel köszöntek el a végzős kollégisták

“Otthon, hétvégén két kistesót kell kerülgetned, hogy bejuss a fürdőszobába, ez hétközben inkább húsz...” Vagyis a kollégium olyan, mint a család, csak többen vagyunk. Ezért van külön “kolis” ballagás alig két nappal a “rendes” ballagás előtt, hogy el tudjunk köszönni a legidősebb testvérektől. Vidáman és meghatódva, majd' 24 lány és 23 fiú...

végzős kollégista tett tanúságot, hogy bizony nagyon jó volt kolisnak lenni.
“Amikor kicsi ötödikesek voltunk, az első beköltözésünk napján eljöttek a szobánkba a nagyok, és bemutatkoztak nekünk. Befogadtak magatok közé, és ez nagyon megkönnyített számunkra minden napot. Ez a hagyomány továbbra is él.”
A szerda esténkénti “kolis mise”, ahol az imádságok, a szentségimádás, a zene, az énekek különösen gyönyörűek, ahol még azok is énekelnek, akik egyébként inkább csak tátognak. A kolis ballagás a végzősök számára az utolsó ilyen alkalom.
A két végzős szónok nem győzte sorolni mindazt, amit a kollégiumi “apáinktól és anyáinktól”, vagyis nevelőiktől és a takarító néniktől kaptak. Az “öregek bölcsességével” bátorították a fiatalabb kollégistákat, hogy hálás szívvel fogadjanak mindent, még az elbeszélgetéseket és az egyéb nevelői intézkedéseket is (melyek felsorolását rövid, de visszafojthatatlan derültség követte).
Jancsó Árpád SJ iskolalelkész szerint a kollégisták, mivel hétközben az iskolában élnek, "közelebb vannak a tűzhöz",  vagyis még intenzívebben részesülnek a jezsuita nevelésből", és olyan erős közösséggé kovácsolódnak, olyan emberi kapcsolatokra és készségekre tesznek szert, amelyek egész életükben elkísérik majd őket. A diákok a kollégiumban megtanulják egymást megismerni, elviselni, tisztelni, életre szóló, szoros kapcsolatok, gyakran jó barátságok kötődnek. Alkalmat ad arra is, hogy megtanuljunk embereket egészen közel engedni magunkhoz, és tanuljuk a szeretetet. Holczinger Ferenc SJ igazgató atya arra biztatta a végzős kollégistákat, hogy bátran lépjenek ki az életbe, és kollégiumi tapasztalataik mindig erőforrásként szolgáljanak a számukra. “Küldetésetek, hogy adjátok át másoknak is mindazt az értéket, amelyet itt kaptatok.”
A hálaadó szentmise és a kollégisták búcsúbeszédei után a Loyola étterem a legfinomabb kollégista vacsorával várta a kollégistákat és a vendégeket, akiknek ezúttal csodaszépen megterítettek, és nem kellett sorban állniuk sem, hanem a fiatalabb kollégisták szolgálták fel a vacsorát.
(Szelenge Judit)

Last modified on Friday, 29 April 2022 08:43