• Pedagógia
  • Digitális tanrend
  • Közlemények
  • Kreatív energiákat és időt szabadít fel az iskolai digitalizáció - Az új interaktív kijelző kapcsán...

Kreatív energiákat és időt szabadít fel az iskolai digitalizáció - Az új interaktív kijelző kapcsán...

Az iskola digitális eszköztára egy darab interaktív kijelzővel gazdagodott. Az óriási, TV-hez hasonló eszköz nemcsak kiváltja a hagyományos, sőt kevésbé hagyományos eszközöket, a projektort, interaktív táblát, hangszórót, és a krétás/fehér táblát, (sőt a sötétítő függönyt is, ...

hiszen még a napfénytől elárasztott tanteremben is jól látható), de egyszerűen és gyorsan kezelhető, tartósabb és energiatakarékos - egy projektor energia felhasználásának kb. harmadát fogyasztja.

A készülék a Wordwall program felhasználói licenszével érkezett, melyhez február 22-én a beszállító SKC Solution tréninget biztosított a gimnázium tanárai számára. Megtudtuk, hogy az órai tanulást számos módon lehet még változatosabbá tenni az eszköz segítségével: multimédiás tartalmakat lehet lejátszani,az érintőképernyő látványosabb és dinamikusabb szemléltetésre alkalmas, pl. “puszta kézzel” 3D modellt lehet vele forgatni, szöveget aláhúzni, bekarikázni, és mindezt igen egyszerűen, közbenső kiegészítő eszköz (pl. egér) nélkül.
A kijelzőnél egyszerre egy ember tud dolgozni. Az eszköz a táblánál való gyakorlást, sőt a felelést is teljesen új szintre emelheti.

Az interaktív kijelző beszerzése a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatából valósult meg.
Az interaktív kijelzőhöz kapcsolódó tréning egy 4 alkalmas belső tanár-továbbképzés része. A digitális továbbképzés programjában szerepelt még a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP.hu)-n található okostankönyvek feladatszerkesztője, hogyan lehet okos feladatokat és okos feladatsorokat készíteni és a Quizizz - tesztmotor, mely főleg az online számonkérésnél hasznos.
A tantárgyfüggetlen tréning elsősorban a pilótaprogramként indított digitális osztályban tanítók számára indult, de a teljes iskolából jöttek érdeklődő tanárok.
A továbbképzés foglalkozásait Buzáné Kiss Judit, Hatala-Orosz Gabriella, Polák Péter, Sike László, Simkó Krisztián a gimnázium tanárai, illetve az Interaktív kijelzőt beszállító SKC Solution munkatársa tartották.

A koronavírus helyzetben kényszerűségből nagyon gyorsan át kellett állnunk a távtanításra, és ezalatt a néhány hónap alatt teljesen világossá vált, hogy a digitalizáció és mindez a fejlesztés részben szolgálja csak az online oktatást.
Simkó Krisztián a Digitális munkacsoport vezetője a az iskolai digitalizáció szerepéről beszélt: “Már most tudjuk, hogy az iskolai digitalizáció legjobban és leghatásosabban a jelenléti oktatásba beépítve fog eredményeket hozni. Tehát akkor is nagyon hasznos lesz, ha majd vége a távtanításnak. Azért érdemes ezzel foglalkozni, mert leghatékonyabban a jelenléti órákba építhetők be ezek a módszerek.”

A munkacsoport vezető szerint "mostanra felhalmozódott annyi tudás és tapasztalat, hogy bátran el lehet indulni, tanárokat képezni, diákokat szoktatni, technológiákkal és módszertannal ismerkedni. A tanárok már hoznak létre új digitális tartalmakat, érezhető, hogy az új technológiák új kreatív energiákat szabadítanak fel a tanárokban és a diákokban is. Kétségtelen, hogy a digitális tananyag előállítása jelentős idő befektetésével valósul meg, ám ez a befektetés a későbbiekben sokszorosan megtérül.
Nagy fantáziát látunk abban, hogy létrehozzuk és folyamatosan bővítsük az iskolában fejlesztett tananyagok adatbázisát.

A másik haszna ezeknek a technológiáknak, hogy megkönnyítik a diákok számára a gyakorlást, illetve, a tanár számára követhetővé teszik, hogy egy-egy diák mennyit és hogyan gyakorol.
“A gyakorlásra tényleg nagyon jók a digitális feladatok, egyéni tanulási programokba be lehet őket építeni, és így idő szabadul fel a tanulás és tanítást projektes irányba elmozdulásához. A gyakorlást, a lexikális tudást begyakorló feladatokat digitális eszközökkel és módszerekkel végezve jelentős időt lehet felszabadítani.
Egy másik előnye a digitális gyakorlásnak az is, hogy míg papíron jó esetben egyetlen egyszer gyakorolja végig a feladatsort a tanuló, digitális applikációval tetszés szerinti ismétlésszámmal, újra és újra gyakorolhat, ráadásul a tanár látja is, hogy mennyi idő alatt hány alkalommal gyakorolta végig a feladatot egy diák.“

Szelenge Judit

Last modified on Friday, 26 February 2021 13:09