• Pedagógia
  • Jezsuita pedagógia
  • Ignáci pedagógia

Az EducateMagis honlapon nagyszerű forrásanyagokat találunk angol és spanyol nyelven. Ne habozzatok, kedves kollégák, érdemes IDE kattintani! Az ignáci pedagógia, bár 500 éve kezdődött, azóta is mindig megújulva keresi a válaszokat és a megoldásokat a jelen, és gyakran a jövő kérdéseire is. Ezúttal három előadásra hívjuk fel a kollégák figyelmét: 1. Hogyan szolgálhatjuk az igazságosságot az álhírek korában? 2. Küldetésünk: szeretni az egész teremtett világot 3. Interkulturalitás: Szelfikultúrában élünk. Na és a másik ember? Tanulmányozhatjuk a híres-nevezetes infografikát, mely emészthető és logikus módon összefoglalja a Jézus Társasága dokumentumai alapján a mai ignáci nevelés holisztikus, a kor kérdéseire választ kereső rendszerét. Ebben a rövid animációban pedig maga Ignác atyánk magyarázza el a pedagógusnak, miről is szól az ignáci pedagógia a 21. században. 

Last modified on Wednesday, 19 October 2022 09:08

Mi fán terem az ignáci pedagógia? Az bizony egy 500 éves fa... És miket érdemes elovasnunk hogy képben legyünk a 21. századi ignáci pedagógia témájában? Szt-Ignác szerencsére ebben is tud segíteni. Kezdjük egy rajzfilmmel...(Angol nyelvű animáció ITT). Az Ignáci pedagógia kialakulása az évszázadok során: Interaktív idővonal ITT. A legújabb fejleményeket tartalmazó dokumentumok és pedagógiai tartalmakról interaktív infografika ITT. Ez az, amiről Ignác atyánk a rajzfilmben beszél. Folytatás következik. 

 

Last modified on Thursday, 31 March 2022 16:53
Friday, 28 April 2017 17:44

Jövőképünk

A Jezsuita Gimnázium diákok, szülők, nevelők és segítők olyan közössége, mely elkötelezett a másokért való szolgálat mellett. Közös célunk olyan diákok nevelése, akik képzettek mind személyes, mind társadalmi hivatásukban, hiteles keresztények, képesek elköteleződni, másokért tenni, és a társadalmi igazságosságot szolgálni Krisztus példája nyomán.

Last modified on Thursday, 04 February 2021 15:06

Paradigma: konstruktív értékek, illetve elvek szerinti szemlélet, amely szerint másokhoz, önmagunkhoz és a világhoz viszonyulunk. Az ignáci pedagógai paradigma azon elvek, értékek, eljárások és intézkedések rendszere, melyet a jezsuta iskolákban Loyolai Szent Ignác lelkiségéből merítve alkalmaznak. A jezsuita pedagógiai paradigma a kor leghatékonyabb, tudományosan megalapozott neveléselméleteit és gyakorlatait építi be az iskolai tanítás és tanulás folyamatába. Elkötelezett az egyén képességeinek és tehetségének a kibontakoztatása iránt az építő közösségi élet keretei között. Célja a teljes ember nevelése, aki nyitott a fejlődésre, a konstruktív életvezetésre, lelkiismeretes, szociálisan érzékeny, és keresi Isten jelenlétét a teremtett világban.    

A jezsuita nevelés jellemzői és az ignáci pedagógia című könyv 36 oldalas, modern fordítású kivonata ITT letölthető:  

https://drive.google.com/file/d/1YKFjGTzoHrxV-8_l1I-swcECIEy4G0xw/view

Last modified on Thursday, 26 November 2020 13:34
Friday, 28 April 2017 15:32

A jezsuita nevelés ideálja

"A jezsuita iskola ideálja az, hogy olyan hely legyen, ahol hisznek az emberben, tisztelik őt és törődnek vele; ahol elismerik és dicsérik az egyén természetes adottságait és kreatív képességeit; ahol értékelik az egyén közreműködését és teljesítményét; ahol mindenkivel méltányosan és igazságosan bánnak; ahol mindennapi esemény a szegényekért, az ínséget szenvedőkért és a hátrányos helyzetben lévőkért hozott áldozat; ahol mindenki megtalálja a szükséges kihívást, bátorítást és támogatást, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából; ahol mindenki nagylelkűen és lelkesedéssel segíti egymást; ahol mindenki együtt dolgozik, és így igyekszik megvalósítani szóval és tettel a kitűzött ideálokat." A magis (több, mélyebb) szemléletével törekszünk a nagyobb emberi és szakmai fejlődésre.