20 évig tanultam, 25 éve tanítom, 45 éve szeretem - Németh Anna tanárnő Barankovics díjat kapott

A Barankovics alapítvány Így tanítom pályázatán Németh Anna tanárnő Az önálló matematikatanulás segítése digitális munkarendben témájú "ötletességével és kidolgozottságával üdítő, adaptálásra érdemes" pályamunkája különdíjat kapott.  A Lehet más a matematika című, jógyakorlat leírás meg fog jelenni a 2020-as Így tanítom - módszertani kötetek-ben, amelyet a Barankovics alapítvány ad ki minden évben. Németh Anna matematika-technika szakos tanár, 2001 óta tanít a Jezsuban, elkötelezett a természettudományok mellett, és imád ...

játszani. Saját bevallása szerint 45 éve szereti a matematikát.

“Megható, és megtisztelő, amikor egy diák beenged engem a gondolatvilágába. Amikor egy gyerek elmondja, mit hogyan gondol, az csodálatos élmény, hiszen megismerem, ő hogy látja a feladatot. Sokat tanulok az ötödikesektől, annyira különleges módon gondolkodnak. Mi, nagyok már el vagyunk rontva egyenletekkel és egyenletrendszerekkel. A kisebbek gondolkodásmódja még különleges, képi, intuitív. Ha ennek nem adunk teret, ez a képességük elveszhet. Ha csak a tananyagot nyomjuk, az rákényszeríti a gyerekekre a saját logikáját, és akkor a gyerekek elveszíthetik ezt a friss, különleges problémamegoldó képességüket.”

Pascal híres mondása szerint a matematika annyira komoly terület, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy szórakoztatóbbá tegyük. Ezt Németh Anna tanárnő nemcsak így gondolja, de mindent megtesz azért nap mint nap, minden matematika órán, hogy a gyakorlatban is megvalósítsa.
“Az a célom, hogy a tanulók gondolkodjanak, járják a saját útjukat, tévedjenek el, a tanulás legyen a folyamat, aminek a végén ott a bizonyíték. A tankönyv kész tudást tálal a gyerekek elé, pedig a nagy tudósok sem úgy jöttek rá az összefüggésekre, hanem próbálkoztak, értékelgettek... Talán Püthagorasznak sem volt kész a tétele, amit be akart bizonyítani, hanem megvizsgált sok háromszöget, aztán észrevette az összefüggéseket, és úgy alkotta meg a tételt.”

“Ugyan hol fogod fiam az exponenciális egyenletet használni?”
A média egyre csak azt hajtogatja, hogy ugyan minek matekot tanítani, úgysem kell majd az életben. Pedig a havi törlesztő kamatot például pont az exponenciális egyenlettel lehet kiszámolni. Közben az online oktatásban a szegény tanár azon rugózik, hogyan legyen igazságos az online számonkérés, hogy ellenőrizni, hogy online a matekdolgozatkor ne csaljanak. A tanár és a szülő pedig közben nyomja a gyereket: “gyakorolj, hogy jó jegyet szerezz” - pedig nem ez a lényeg.

Mi a lényeg?
Mutassuk meg, hogy a matek jó dolog, még az exponenciális egyenlet is benne van mindenkinek a gyakorlati életében valahol. A tananyag minden része kapcsolódik az átlagember mindennapi életéhez. Fontos, hogy jó feladatot adjunk a gyerekeknek, ami kíváncsivá teszi őket, hogy elkezdjenek rajta gondolkodni. Ám ez a gondolkodás nem ugyanaz, mint ami a könyvben le van írva, mert az csak a folyamat eredménye. Az a cél, hogy próbálkozzon, összehasonlítson, megkülönböztessen, induljon ki valamiből, amit már tud, amit épp tapasztal, és ebből, induktív módon, saját maga hozza létre az elméletet, találja meg a megoldást, a tételt.

Ki írja a tananyagot?
Az ilyen felfedező tanulás fordítottja a deduktív, sok esetben a magolást erősítő, “Itt a tétel, alkalmazd” tanulásnak. A kreatív gondolkodás jobban fejlődik, ha elemezni, értékelni, összehasonlítani kell a megfigyelt eseteket. A végén fogalmazzuk meg, mit is kell tudnunk. Tótágast áll a tankönyv és a bevett tanítás rendszere.

0-99 éves korig
A mai gyerek ha azt mondod háromszög, fel se figyel, ezért érdemes olyan módon tálalni, hogy érdekelje: A fiatalokat leginkább az érdekli, amiben ők maguk is benne vannak. A kicsiknél a Star Wars, Harry Potter, kutya-macska, a nagyobbaknál osztálykirándulás, osztályfotó, élőkép, minden, ami róluk szól.
A matekóra így a kapcsolattartás színterévé is válik, aminek nincs felső korhatára.
(Szelenge Judit)


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jezsu/public_html/gimnazium/templates/wt_edu_pro/html/com_k2/templates/default/item.php on line 249
Last modified on Thursday, 03 December 2020 13:20