Otthon tanulta meg… Tóth Áron olasz OKTV döntős

Most már senkinek nincs mentsége, igenis meg lehet tanulni egy nyelvet, ha akarjuk. 30-an jutottak be az olasz nyelv OKTV országos döntőjébe, köztük Tóth Áron 11.A osztályos diákunk. 3 éve saját szakállára kezdett olaszul tanulni, otthon. “Úgy jött az ötlet, hogy...

a kenu egyesülettel, ahol akkor sportoltam, kimentünk Olaszországba egy versenyre. Életemben először megtapasztaltam az olasz kultúrát, mentalitást, gasztronómiát, és mindenek előtt az olasz nyelvet - nagyon megtetszett, ezért elkezdtem olaszul tanulni."
Minden lehetséges, ha akarjuk: “Eleinte egyedül tanultam. Filmekből, sorozatokból (a kedvenc filmjeimnek szinte fejből tudtam a magyar szinkronját, így megértettem volna akármilyen nyelven). Aztán találtam otthon egy nyelvkönyvet, amiből a nyelvtan nagy részét meg tudtam tanulni. Amikor úgy éreztem, hogy érdemes lenne ezzel még komolyabban foglalkozni, elmentem egy nyelvtanárhoz. Vele többnyire a beszélgetést gyakoroltuk, mivel erre máshogy nem volt lehetőségem. A tanárom egyszer csak azt javasolta, hogy csináljam meg a nyelvvizsgát, szerinte sikerülne.”
Angolból és olaszból van B2 nyelvvizsgája, francia nyelvből B1-es szintre saccolja magát. “Eddig két OKTV forduló volt, írasbeli és szóbeli részek is voltak, a döntő pedig április 7-én lesz Budapesten.”

Áron gyakorlott nyelvtanuló: “Vannak nyelvkönyveim is, a nyelvtant azokból tanultam, azokból szoktam gyakorolni. De sokkal jobban szeretek olasz tv-t, sorozatot, filmet nézni, rádiót hallgatni, mert azzal nem csak a nyelvet, hanem a kultúrat is lehet tanulni.
Valamint könyveket is olvasok olaszul.”
“Szerintem nagyon könnyű nyelv. Egyrészt nincs sok szabály, sem kivétel, nagyon hamar sikerélmény a tanulás. Másrészt hatalmas kulturális háttere van az olasz nyelvnek, ami húz magával, és nagy motivációt adhat a tanulás során. Sajnos olaszul nem sok orszagban beszélnek.”
Áron még további idegen nyelveket is megcélzott. Valószínűleg hallunk még róla...

Last modified on Wednesday, 03 March 2021 16:11