Országos 3. helyezés - MDSZ díj a Jezsunak Featured

A Magyar Diáksport Szövetség által szervezett Diákolimpia Versenyrendszerben a 2019-20-as tanévben az általános iskolai kategóriában az ország 3. legeredményesebb iskolája lettünk. Viszlai István, a Magyar Diáksport Szövetség észak-magyarországi irodavezetője adta át a díjat, egy emlékplakettet és az oklevelet. Molnár Attila, az intézmény sportszakmai vezetője elmondta, hogy "Ez az eredmény azért is különleges, mert...

az általános iskolákban 1-8. osztályig versenyeztetnek, de nálunk csak az 5-8. évfolyamban tanulnak gyerekek, tehát kevesebb évfolyammal, és így kisebb létszámmal értünk el ilyen jó eredményt a pontversenyben."

A diákolimpiai versenyrendszerben meghirdetett versenyekben sok sportág szerepel, és minden iskola szabadon dönthet, hogy hány sportágban és korosztályban nevez. Nincs kötelező kvóta vagy korlátozás. A versenykiírást a tanév elején teszik közzé, és az iskolák eldöntik, hogy milyen sportágban, korosztályban, kikkel versenyeznek.

"Mi a Jezsu testnevelés munkacsoportban meghatározzuk, hogy melyik területen lehetünk sikeresek. A sikeresség annyit jelent, hogy legalább megyei 1-6 helyezésre látunk esélyt. Nagyon jól át kell gondolni, kiket választunk ki a versenyekre. Mondhatjuk, hogy könnyű dolgunk van, hiszen nagyon jó a gyermekanyag, de nehéz is, hiszen komoly szakmai munkával jár a felmérés és a felkészítés, és sok szempontot kell figyelembe venni. Több sportágban, mint az atlétika, szertorna, csapatsportok, szükséges a felkészítés, kiválasztás. Ez egy hosszú folyamat - a testnevelés órákon és a délutáni edzéseken történik a felmérés a különböző sportágakban.

Nem lenne helyes egy-két tehetséges sportolót túlversenyeztetni. Semmiképpen nem akarjuk az úgynevezett univerzális sportolókat szétforgácsolni. Őket nem indítjuk sok sportágban. Meg kell találnunk az egyensúlyt. Minden egyes területen az abban erős és tehetséges gyerekeket készítjük fel és versenyeztetjük.

A legtehetségesebb, univerzális sportolókra külön figyelnünk kell. Egyeztetni kell a klubbal és az edzőkkel, hogy belefér-e a diákolimpiai verseny az edzéstervükbe. Az is nagyon fontos, hogy mindenképpen tudjuk, mire vágyik a gyerek. Általában persze imádják a versenyeket, imádják a megmérettetést, imádnak felállni a dobogóra, szívesen jönnek. Szívesen vállalják a többlet munkát, és presztízskérdés a számukra, hogy mennyi érmük van.

A helyes kiválasztási folyamat, a felkészítők szakértelme és a gyermekanyag eredménye, hogy annak tudatában indulhatunk a versenyeken, hogy szinte biztosan meglesz a megyei, vagy akár az országos érmes helyezés."

Köszönet a testnevelő munkacsoport tagjainak: Gulyás László, Kajtor Csaba, Molnár Attila, Stefánné Hegedűs Zsuzsanna és Virosztekné Szakál Ildikó szaktanároknak odaadó szakmai munkájukért.

 

 

Last modified on Thursday, 22 April 2021 10:02