Tájfutás az új szeretetnyelv - Hrotkó Mátyás és Demeter Botond a Diákolimpián

Demeter Botond 6. helyezést, Hrotkó Mátyás 11. helyezést ért el az Országos Diákolimpián tájékozódási futás sportágban. A rövidtávú verseny első futama napfényes, városi környezetben, a második futam az éjjeli esőtől elázott erdőben zajlott. A versenyt 2021. május 18-19-én, Hódmezővásárhely rendezték meg. Mátyás elmondta, hogy “A rajtnál mindenkinek adnak egy... 

térképet, amin pontok vannak bejelölve. Ezeket kell “megfognunk” úgy, hogy a legjobb útvonalat kiválasztjuk és a leggyorsabban teljesítjük is azt. Szóval akár mehetünk körbe az úton (bár ez ritka), vagy lehetünk merészek, és átvághatunk az erdőn keresztül. Mikor pedig odaérünk a ponthoz, egy chip segítségével igazoljuk hogy megfogtuk azt a pontot. A rövidtáv...kb 3-5 km szokott lenni, ez attól is függ, ki milyen útvonalat választ."

A tájfutás élményéhez hozzájárul a természet szépsége és a versenyel jó hangulata. “Végig a természetben mozgunk és közben gyönyörűszép, érintetlen területeken járunk. A versenyeken pedig az együtt szurkoló embertömeg iszonyatosan nagy erőt ad.”

Boti példaképei a bátyjai, Ambrus és Ágoston, öregdiákjaink, szintén tájfutók, komoly eredményekkel. Tőlük kap tanácsokat és inspirációt: “A testvéreim mindig segítenek: elmagyarázzák például, hogy valami egy másik útvonalon gyorsabb lett volna. Foglalkoznak velem, segítenek, abból is érzem, mennyire szeretnek.A szüleink teljesen mellettünk állnak, és megteremtik az anyagi feltételeket, így sportolhatunk.”

Matyi a szüleinek köszönheti, hogy rátalált a sportra. “Rengeteget segítettek nekem támogatásukkal, és nagyon sokat jelent mindig, amikor a terepen tudom hogy ők mellettem állnak és szurkolnak nekem. Ugyanígy a barátaimra is mindig számíthatok, és a csapattársaimra is, akikkel meg tudom beszélni a pálya utáni tanulságokat.

A DVTK tájfutás szakosztályának sportolói hálásak Tamás Tibor edző úrnak. “Nagyon hálás vagyok, hogy ő az edzőm, mivel egy jól felépített edzésterv alapján készít fel minket a versenyekre, és praktikus tanácsokkal lát el minket.”
(Szelenge Judit)

Last modified on Wednesday, 02 June 2021 14:43