Kisfilm a bebörtönzött jezsuitáról - Országos történelemverseny 5. helyezés

A JEZSU 11. évfolyamos diákokból álló csapata 5. helyezést ért el a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által szervezett "Magyar Gulág" történelemversenyen. Barlay Emese 11/c, Szilágyi Hanna, Tóth Ilona, Várkonyi Dóra osztályos diákjaink a második fordulóban Pálos Antal jezsuita szerzetes életét dolgozták fel ötperces kisfilmben. IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ! A csapatot a GULÁG téma szenvedélyes kutatója, Majorszki András tanár úr készítette fel. "Egyik dédnagypapámát málenkij robotra vitték, a másikat pedig elhurcolták...

a Szovjetunióba hadifogságba, így minket is, mint mindenki mást erősen megviselt a Rákosi-korszak, és talán azért is érdekel különösen ez a téma, mert az akkor ejtett sebeket még ma is magán viseli a családom és társadalmunk."

“A családunkban is van Gulaghoz köthető történet, a dédapámat Szibériába vitték hadifogságba. Úgy élte túl, hogy a kapott dohány-fejadagját elcserélte a többiek ételéből megmaradt halszálkára, ezeket összegyűjtötte, majd egy kővel porrá őrölte. Így több tápanyaghoz tudott jutni, és meg tudta őrizni az erejét. (A nagymamám mindig elmeséli ezt a történetet, ha nem akarjuk megenni a halat...)”

"Nekem nagyon példaértékű Pálos Antal derűs és kitartó hite, és a szívós kapcsolata Istennel. Ezeket a legnagyobb megpróbáltatások közepette sem tudta elveszíteni."

"Majorszki András tanár úr különösen érdeklődik ez iránt a témakör iránt, így olyan érdekességeket tudott mondani és olyan programokat is szervezett a felkészülés hetei alatt, amik segítettek a tanulásban.
Nem csak a versenyre készített fel, hanem bíztatott minket amikor már inkább feladtuk volna, egyengette az utunkat, és persze a vicceivel gondoskodott róla, hogy nehogy belefásuljunk a rengeteg tanulásba."
(Szelenge Judit)

Last modified on Wednesday, 09 June 2021 11:22