Kajak ezüstérem a Magyar bajnokságon - Kozma Zétény

Kozma Zétény 9. s osztályos diákunk ezüstérmet szerzett a Maraton Magyar Bajnokságon. Kozma Zétény - Mircse István páros az U15 korosztályban, 15km-es távon, 35 hajóegységgel versenyzett a Kadler Gusztáv Kajak-Kenu Maraton Magyar Bajnokságon. Zétény egyéniben a 6. helyet is megszerezte. Élménybeszámolója jól érzékelteti a verseny izgalmait:

 

A hétvégén (május 20-22.) került megrendezésre a Kadler Gusztáv Kajak-Kenu Maraton Magyar Bajnokság, melynek helyszínéül a Mosoni-Duna győri szakasza szolgált.

81 egyesület versenyzői U10-U23 korosztályban 5-26 km távon mérettették meg magukat. A mi kajak párosunk (U15 Tiszaújvárosi KKSE) 15 km-en 35 hajóegység társaságában állt a rajtvonalhoz, és a 2. helyen sikerült végeznünk.

Az egyéni 6. helyezésem után lélekben főleg a párosra koncentráltam, tudtam, van esélyünk arra, hogy akár a legfényesebb érmet is megszerezzük. (A páros másik tagja Mircse Iván TKKSE.) Egy ilyen verseny sokszor tartogat izgalmakat, a résztvevők nagy száma miatt nem ritka az ütközés, borulás. Nekünk is hasonló helyzetben volt részünk, bár a táv nagy részén vezető pozícióban voltunk, az 500m-es véghajrában a mögöttünk haladó egység kormányrúdja eltört, és az irányíthatatlanná vált hajó nekünk csapódott. Ez hirtelen irányváltoztatásra kényszerített bennünket, amit az addig 3. helyen hajózó kajak páros ki is használt és átvette a vezetést. Ezt a hátrányt az utolsó párszáz méteren sajnos már nem sikerült ledolgoznunk, s így a 2. helyen értünk célba.

Ez volt a szezon első jelentős, egyben az év legfontosabb hosszú távú versenye, a további versenyek a nyár folyamán 500, 1000, 2000m-en zajlanak, és valőszínűleg további izgalmakat tartogatnak.