I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi nap

A JEZSU cserkészekből és sportolókból álló csapata 6. helyezét ért el az I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi napon. A bátor fiúk és lányok nem rettentek vissza semmitől: akadályfutás, (gyűrű, lajhármászás, majomlétra, öreghalász, palánkok, egyensúlyozó gerenda, farönk), lézeres lövészet, villám tájékozódás, íjászat, járőrverseny, tankfelismerés versenyszámokban, vagyis a kifejezetten hadi jellegű feladatokban is jeleskedtek. (Fotóalbum ITT). Csapattagok: Várallyay Vivien (10.a), Kruzsely Ádám, Rácz Balázs, Tóth Benedek, Kaáli Zétény, Horváth Kincső, Szeremley Koppány (9.b), Horváth Lili, Győr Emma (9.s). Várallyay Vivien beszámolója:

 “A vetélkedőn középiskolások 7 fős csapatai vettek részt. A vetélkedőn az első hat csapat jutalma: érem és kupa volt, az első három helyezett csapat ezen felül sportszervásárlási utalványban is részesült. A vetélkedősorozat versenyszámai a honvédelmi neveléshez szorosan kapcsolódó gyakorlati feladatokból álltak.

A nap 2 részből állt : az első részben 4 feladatot kellett teljesíteni, a második részben pedig járőrverseny volt.
Első rész:
Akadályfutás – Különböző akadályokat kellett a csapat tagjainak egyenként leküzdenie, melyek kivitelezése időre történt, az így kapott összesidő számított az értékelésnél. (Akadályok: gyűrű, lajhármászás, majomlétra, öreghalász, palánkok, egyensúlyozó gerenda, farönk).
Lézeres lövészet – A csapattagoknak lézerpisztollyal és lézerpuskával precíziós célra kellett
lövéseket végrehajtaniuk, melyek eredményei kerültek pontozásra. A csapattagok
eredményei összeadódtak és az így kapott csapateredmény számított az értékelésnél.
Villám tájékozódás – A csapattagok egyesével hajtották végre a feladatot, mégpedig úgy, hogy meghatározott sorrendben kellett érinteniük a kijelölt pontokat, az egyenkénti időeredmények összeadódtak, így alakult ki a csapat eredmény (hibázás időbüntetést vont maga után, mely számított az értékelésnél).
Íjászat – A csapattagok lövéseket adtak le a célra és ezek értéke összeadódott, ezzel
megkaptuk a csapateredményt, mely számított az értékelésnél.
Második rész:
Egy kb. 6 km-es szakaszon kellett végighaladniuk a csapatoknak és közben kisebb feladatok voltak (pl.: a csapattól 20m-re fel voltak állítva tank alakú kartonok és egy távcső segítségével ki kellett találni a tank típusát). Ez persze mind időre ment, így sokszor kellett futni a feladatok között.
A csapat összességében nagyon jól teljesített, hiszen a kadétprogramban résztvevő diákokkal kellett szembeszállnunk. 22 csapat indult a versenyen és abból 6. helyezést ért el a csapat. Kaptunk egy kupát és mindenki egy érmet, illetve 2 főre szóló belépőjegyet a füzéri várba.
Kísérő tanár: Molnár Tibor

Last modified on Friday, 24 June 2022 13:47