Kezdjük a 2023-as évet szívörömmel!

Buday Botond, iskolánk 11.a osztályos tanulója 2. helyezést ért el a Miskolc Város Ifjú Szónoka versenyen. Felkészítő tanára Varga Péter tanár úr évkezdő bátorításként Boti gondolatait küldi a JEZSU közösségének: "Igazi szellemi táplálék az év első napjaira."

Mi az, mi embert boldoggá tehetne?
Kincs? hír? gyönyör? Legyen bár mint özön,
A telhetetlen elmerülhet benne,
S nem fogja tudni, hogy van szívöröm.”

Tisztelt Zsűri! Kedves szívörömben osztozó Társaim!

Csing-csing. Halljuk az aranypénz finom csengését, a híres, kalózos filmben, ahogy dobálózik ide-oda a többi érme közt. Látjuk, ahogy a Johnny Depp kalózkapitány kinyitja kincses ládikáját, és célja beteljesedik. Látják az arcát?
Tisztelt Közönség!
Most, kérem idézzenek fel egy életszakaszt, mikor olyan szintű grandiózus vagyonra tudott valaki szert tenni, ami hosszú évekre elegendő biztonságot és befolyást kölcsönzött neki!
Általánosítok, ha azt mondom, hogy ez egy átlagos életút során, több évtizednyi kemény munkával, maximum annak második felében történik meg? Ha megtörténik?

Akkor gondoljuk meg: mi lényege a kincsnek?
Mi jó származik egy materialista bálvány megalkotásából?

Felborul az értékrendünk és átveszi a helyét valami. Valami, ami túlmutat a kincsen. A hatalom, majd az üresség érzete. Ők jó házastársak. Megtévesztő eszmény, hogy ez a két vonás nem kéz a kézben járnak! Megkaparintjuk a kincset - jelen esetben a hatalmat és az azzal járó elismerést, hírt -, majd idővel eltűnik. Hiszen nincs értéke a mulandónak. Így a várva várt boldogság elmarad. A kincs, ami nincs.

És ha már a hírt említettem: vajon hogy tudnánk közvetlenebbé tenni magának Vörösmartynak az általa emlegetett fogalmat? Milyen módon tudnánk megértetni vele a mai életkörülményeinkben a hír fogalmát? Valóban az lenne a hír, a hírnév, hogy mekkora követő- és/vagy imádótábor van valaki mögött? Mennyi lájkja van?

De valójában Vörösmarty is beleeshetett azon ördögi kerekek közé, amit említ versében. A kincs (reformkori innovációk, folytonos forradalmi eszmék beférkőzése a köztudatba, fejlődés és szabadság lehetősége), a hír (elismert poétája, szószólója nemzetünknek), a gyönyör (munkájának népszerűsége, nemzeti kultuszának megélése), majd a szívöröm hiánya (a szabadságharc bukása után nemcsak a Habsburg-ellenes forradalmi törekvések, hanem neves magyarunk magánélete is megbicsaklik) milyen szorosan összefonódik. (...)

Elemi kényszer a folytonos gyarapítási szándék. Gyarapítani kincset, vagyont, hírnevet, gyönyört, ingert. Még végül tompa, kietlen lelkületűvé válik az egyén. (...)
Hogy mihez kezdünk a hatalmunkban álló dolgokkal, lehetőségekkel?

Kérem, most nagyon figyeljenek!

Az egyedül saját felelősségünk. Ráébredés az effajta felelősségre jelenti a bensőt. A bensőt, mely boldoggá tesz. Ami szív-örömöt...ad. Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Vörösmarty Mihály Merengőhöz című versének eme gondolata volt a kiindulópontja a (két kényszerűen kihagyott év után megrendezésre kerülő) Miskolc Város Ifjú Szónoka versenynek. A kötelező téma után mindenki egy-egy szállóigét húzott, amiről húsz perc felkészülés után kellett előadnia a “rögtönzött” szöveget.
A versenyt december 9-ént tartották, hagyományosan a Városháza szervezésében. Idén az eddigieknél is nagyobb volt a tét, hiszen a társrendező Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar felajánlotta, hogy ha hozzájuk jelentkezik valaki a következő felvételi időszakban, és a mostani versenyen dobogón végez, akkor plusz 30 pontot kap. Erre Varga Zoltán dékánhelyettes megnyitó szavai hívták fel a figyelmet.
Szitás Benedek pedig azt emelte ki, hogy a verseny nyertese jogot és lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen az országos Kossuth szónokversenyen, és ott Miskolcot képviselje. Iskolánk egyik öregdiákja is köszöntötte a résztvevőket. Czipa András nemcsak (a miskolci jogi kar tanulójaként) egyik szervezője és koordinátora volt a versenynek, hanem korábban megnyerte a városi, majd az országos versenyt is.
Buday Botond, iskolánk 11.a osztályos tanulója 2. helyezést ért el. (Varga Péter)
miskolc varos ifju szonoka verseny 221209 ja 11   miskolc varos ifju szonoka verseny 221209 ja 10 miskolc varos ifju szonoka verseny 221209 ja 3

 

Last modified on Monday, 02 January 2023 13:29