• Pedagógia
  • Tehetséggondozás
  • Tehetségeink
  • A sportot komolyan veszem, mert nagyon élvezem - Kriza Anna judo világbajnoki bronzérmes

A sportot komolyan veszem, mert nagyon élvezem - Kriza Anna judo világbajnoki bronzérmes

Almatyból, élete első világbajnokságáról bronzérmet hozott haza a 11. osztályos Kriza Anna. Eddig sem múlt el tanév úgy, hogy ne hallottunk volna az MVSC-s sportoló valamilyen judo eredményéről. Az ifjúsági judo VB-t szeptember 25-28 között rendezték Kazakhsztánban.
Hogyan lesz valakiből világbajnoki érmes? Az eleje szinte mindig ugyanaz: kicsi, csintalan, örökmozgó, le kell vezetni az energáit. Annával sem volt ez másképp: 6 éves kora óta judozik. „Energikus kisgyerek

voltam, a szüleim elvittek egy bemutató edzésre, megtetszett, járni kezdtem. Azért tetszett, mert játékos feladatok voltak, soha nem unatkoztam.” Eleinte ovis, kisiskolás versenyeken indultam, Nyuszi kupán meg Mikulás kupán szerepeltem egészen jó eredményekkel. Keveset beszéltem, inkább csak mozogtam, játszottam fociztunk, legóztunk a bátyámmal, babáztam, társasoztam anyuval. A sportot komolyan vettem, mert nagyon élveztem, és ezért heti 5 edzésre is lementem.”
Anna először 10 évesen lett magyar országos bajnok és diákolimpiai bajnok is. Ezután minden évben dobogós helyen végzett az országos bajnokságon és a diákolimpián, továbbá szerzett Európa Bajnokságon 7., Európa Kupán 2., és három Európa Kupán 3. helyezéseket.
„Az előző edzőim, Gecsei László, Kálmán Tibor, és jelenlegi edzőm Bartha Ákos látták, és jelezték is hogy eredményes lehetek, de soha nem kivételeztek velem, és ezt nagyon szerettem. 10. osztályban lettem egyéni tanrendes az iskolában. Szeretem a matekot, talán mert ott egyértelműek a szabályok, szigorúság van, vannak határok, fontos a szabálykövetés. A sportban is ezzel lehet eredményt elérni. Az életben persze nem vagyok szigorúságmániás, szeretek a barátnőimmel lazulni, kávézni, beszélgetni, bulizni.”
A világbajnokságon a legtöbb ellenfeled, alacsonyabb, tömzsi lány volt. Milyen testalkat előnyösebb a judohoz? „Megvan az előnye és a hátránya mind a magas, nyúlánk alaknak, mind az alacsonyabb, tömöttebb testalkatnak. A hosszú végtagok előnye, hogy jobban elérem az ellenfelet, illetve el tudom tartani magamtól, a tömzsibb testalkatúakat viszont nehezebb kibillenteni, mert lejjebb van a súlypontjuk. A lényeg, hogy a saját erősségeinket kell jól kihasználnunk.”
A judosok élete nem mindig habos torta, vannak olyan edzésnapok, amikor szinte semmit sem esznek, és alig ihatnak vizet. „Az ilyen edzés nagy energiaveszteséggel jár, kiszáradunk, mert nagyon rövid idő alatt 4 kilót – főleg vizet – kell gyorsan leadni. Én ilyenkor csak csokit és gumicukrot eszem.” Honnan van lelkierőd a sok erőfeszítéshez? „Van célom, az eddig elért eredményeim megerősítenek, és mindenki támogat. Ha egy edző, egy idősebb szakmabeli érezteti a fiatallal, hogy az valamire képes, ha elismeri a fiatalabbat, az nagyon megdob. Az iskolában nagyon jól érzem magam, és hálás vagyok, hogy lehetővé tették számomra az egyéni órarendet. A szüleimnek is hálás vagyok, soha nem próbáltak lebeszélni, inkább mindig buzdítanak, ők tényleg jól tudják, hogy le kell kötnöm az energiáimat. Mi is lenne velem sport nélkül?” (Szelenge Judit)

Last modified on Monday, 14 October 2019 14:16