• Pedagógia
  • Tehetséggondozás
  • Tehetségeink
  • Turcsányi Vincének és Gáthi Donátnak jól megy a matek – és a sakk

Turcsányi Vincének és Gáthi Donátnak jól megy a matek – és a sakk

Turcsányi Vince Gergő 2. helyezést ért el a Megyei Matematikaversenyen, és ezzel továbbjutott a 4 napos nemzetközi fordulóra. Barátja, Gáthi Donát Ádám ezen a versenyen 4. helyezést ért el. A két 5. a osztályos tanuló már a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában feltűnt és számos versenyen sikerrel szerepelt. Most Prekopné Hriczó Mária tanárnő segíti kibontakozásukat.

Donát elmondta, hogy szeret versenyekre járni: „Jó versenyezni, élvezetes a versenyeken megoldani a matekpéldákat, főleg a logikai feladatokat. Olyan, mint egy jó film az a folyamat, ahogy kitalálom a megoldást.” Legutóbb Donát csapattársaival, Pákozdi Márkkal és Újfalusi Lucával a Dürer matematikaversenyen 10. helyen végzett.
Turcsányi Vince Gergő nemsokára a nemzetközi matematikaversenyen képviseli majd a Jezsut. Ő nem tudott elmenni a Dürer versenyre, mert éppen sakkozott. A sakk mindkét fiú életében életében nagyon fontos szerepet játszik. Vince négy éves kora óta, Donát pedig másodikos kora óta sakkozik. Vince elmesélte: „Egyszer otthon egy fiókban találtam két érmet, melyeket édesanyám nyert városi és megyei versenyeken. Mondtam anyukámnak, hogy én is akarok sakkozni, pedig akkor még nem is tudtam, mi az. Azóta sakkozni járok, először a Digi házban a Kisbocsok sakkszövetségbe jártam, aztán átmentem a DVTK-ba. Donát sakk tehetségét az általános iskolai sakk szakkörben vette észre tanára, Mikita István. Egy nyári sakk táborból hívták meg a DVTK-ba edzeni, ahol az ő korosztályába tartozó sakkozók heti 3 edzésen vesznek részt, összesen 6 órában.
Donát elmondta, hogy mióta a DVTK-ban edz, rengeteget fejlődött mindenben. „Sokkal gyorsabb is lettem, és nagyon sokmindent megtanultam, például a különböző megnyitásokat.” Az utóbbi 8-9 versenyen már szép eredményeket ért el, legutóbb a Bodrog kupán (felnőttekkel is versenyezve) 7. helyezett lett. Hogy milyen érzés ötödikesként felnőttekkel versenyezni? „Ugyanolyan, de néha megtörténik, hogy vannak, akik ránk néznek, látják, milyen kicsik vagyunk, elbízzák magukat, és amikor veszítenek, mérgesek lesznek saját magukra.”
Donát szeretne felnőttként is sakkozni, de mellette a judora is van ideje, négy éve az MVSI-ben sportol és eddig zöld csík fokozatot ért el.
Vince szeptember óta a Jezsu mellet sakkiskolába is jár vagyis minden hónapban egy hetet a Maróczy Géza Központi Sakkiskolában tölt, ahol „napi 8-9 órát sakkozunk, és napi egy óra sport is van. Meg eszünk is, meg ilyesmi...” Itt nemzetközi nagymesterek tanítanak mindössze 7 tehetséges ifjú sakkozót. Amikor iskolába jár, akkor „Az a célom, hogy kitűnő tanuló maradjak a Jezsuban, mert csak akkor járhatok a sakkiskolába. Ezenkívül szeretnék a Balatonlelle Országos Korcsoportos Bajnokságon versenyezni, illetve onnan kijutni a világbajnokságra vagy az Európa bajnokságra.”
Vince szerint a matek és a sakk sikerek nem feltétlenül függnek össze, „bár mindkettőre jellemző, hogy kell egy terv, és ha az nem működik, akkor gyorsan másik tervet kell készíteni. De el tudom képzelni, hogy van, aki az egyikben jó, a másikban meg nem annyira. A siker mindkét esetben a tehetségtől és a gyakorlás mennyiségétől függ.”
A fiúk elmondták, hogy a sakktábla két oldalán ugyan ellenfelek, de amúgy inkább barátok. „Jó, hogy van mellettem valaki, akivel egymást serkentjük és együtt fejlődünk.”
Donát és Gergő mindketten hálával gondolnak előző osztályfőnökükre, Ferencsák Zita tanítónőre, és hálásak szüleiknek a támogatásért.

Last modified on Monday, 21 January 2019 11:38