• Pedagógia
  • Tehetséggondozás
  • Tehetségeink
  • Sic itur ad astra – Tóth Mária Gizella latin nyelvből magasra tör

Sic itur ad astra – Tóth Mária Gizella latin nyelvből magasra tör

A Szegedi Tudományegyetem Klasszika-filológia és Neolatin tanszéke minden évben megrendezi a Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Versenyt, melyen ebben az évben a 11. b osztályos diákunk 5. helyezést ért el. Mégis, mire jó a latin nyelv manapság? „Szeretem a régi dolgokat, nálunk, otthon az esti mese általában ókori...

regék és mondák voltak, nagyon szerettük kiskorunkban. Különben régész és restaurátor szeretnék lenni, ahhoz meg kimondottan jól jön ez a nyelv. És a többi nyelvet is sokkal könnyebb így elsajátítani, nemcsak a neolatinokat, mivel a nyelvtani kategóriák tisztázottak.

Mióta tanulsz latinul?
Ötödikes koromban kezdtem a latin nyelvet. Idén jöttem át Miskolcra Budapestről a Fasori Evangélikus Gimnáziumból, ahol tanárommal, Horváth Erika tanárnővel heti 3 órában tanultuk az osztállyal a latint, egészen nyolcadikig. Aztán tizedikben fakultációnak is fölvettem Tasnádi Zsuzsanna tanárnőnél folytatva tanulmányaimat egészen az emelt érettségiig. A Jezsuban már nem tanulok rendszeresen latint. Édesanyám latin-hittan szakos tanár, hétvégéken vele szoktam gyakorolni.

Még milyen idegen nyelveket tanulsz?
„Olaszt és németet tanulok, és németből is többnyire jók a jegyeim, de a latin számomra kényelmesebb, mert nem kell spontán módon társalogni.... Az idegen nyelvekkel különben az a helyzet, hogy írni-olvasni minden nyelven nagyon szeretek, egy német regényt például akármikor szívesen elolvasok, és írásban is könnyen kifejezem magam.”

Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny – ez nagyon komolyan hangzik. Mit kell tudnunk róla?
„A Horváth István Károly versenynek minden évben más a témája, idén mitológiából a Thébai mondakörből (Ödipusz király, Antigoné stb), történelemből a jó császárok (az Antoniusok) korából kellett mélyebben felkészülnünk, és ezekben a témákban kellett tesztet kitöltenünk a döntőben. De az eredménybe mindhárom forduló beleszámított, az első, ahol nyelvtani teszt volt, és a második, ahol egy latin szöveget kellett lefordítanunk.

Még csak szeptember óta jársz a Jezsuba. Milyen itt lenni Budapest után?
„Nagyon szeretek ide járni, hihetetlen erős a közösség. Tagja vagyok a Parázsnak, kollégista is vagyok, és az osztályközösségünk is nagyon jó. Ezt szerintem én talán valamivel intenzívebben érzem, mint a többiek, akik ötödikes korukban jöttek, hiszen ők ebbe „nőttek bele”, ezért ők néha nem is látják, nekik ez annyira természetes. (...milyen szerencsések!) Nagyon sokat jelent nekem, hogy az emberek itt odafigyelnek egymásra, és ha valami probléma van, együtt oldjuk meg.”

Mária ebben az évben bejutott az OKTV döntőjébe latinból, és már túl van a középszintű és az emelt latin érettségin is, melyeket 92, illetve 85 százalékos eredménnyel teljesített 2018-ban. (Szelenge Judit)

Last modified on Wednesday, 27 March 2019 10:19